Preţ carburanţi 26 martie 2024. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 19 martie 2024 un preț al benzinei standard de 7,14 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,42 lei/litrul.
Așadar, compania petrolieră a crescut azi prețurile cu patru bani pe litru la benzină și a menținut prețul la motorină.
Preţ carburanţi 26 martie 2024 AICI
Preţ carburanţi 26 martie 2024. Precedenta modificare de preț a avut loc acum o săptămână, când Petrom a crescut prețuile cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină. A fost prima scumpire după o perioadă de patru ieftiniri consecutive – de la începutul acestei luni prețurile au tot scăzut, ieftiniri care au venit după o serie de 12 scumpiri consecutive, operate de la la jumătatea lunii ianuarie.
Vești proaste pentru români! Avertismentul economistului-șef al BNR: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Refolosiți lucruri, călătoriți cu trenul, nu cu avionul”
Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Preţurile petrolului au crescut luni, în timp ce guvernul rus a ordonat producătorilor săi să reducă producţia în conformitate cu angajamentele asumate la OPEC+, iar ostilităţile dintre Rusia şi Ucraina continuă să lovească sectorul energetic, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 1,05 USD, sau cu 1,23%, la 86,48 USD pe baril. Contractele futures pentru ţiţei din SUA (WTI) au câştigat 1,10 USD, sau 1,36%, până la 81,73 USD pe baril.
Ambele benchmark-uri au crescut constant în acest an, Brentul fiind în urcare cu aproape 11% şi WTI cu aproximativ 12,5%.
Preţurile sunt susţinute şi de aşteptările că ratele dobânzilor din marile economii vor scădea până în vară.
Între timp, Moscova a ordonat companiilor să reducă producţia de petrol în al doilea trimestru, pentru a îndeplini obiectivul de producţie de 9 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârşitul lunii iunie, în conformitate cu angajamentele sale faţă de grupul de producători OPEC+, au declarat luni trei surse din industrie.
”Rusia este angajată faţă de reducerile OPEC+. Ea se uită dincolo de fundamentele actuale ale ofertei şi cererii şi se uită la unitatea cu OPEC+, precum şi la riscul unui şoc al unui preţ mai mare pe viitor”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.
Atacurile asupra instalaţiilor energetice ruseşti şi infrastructurii energetice ucrainene, precum şi speranţa slăbită de încetare a focului în conflictul Israel-Hamas, au stârnit, de asemenea, îngrijorări privind aprovizionarea, a declarat Hiroyuki Kikukawa, preşedintele NS Trading, o unitate a Nissan Securities.
Anunţ important pentru clienţii Revolut care călătoresc în străinătate
Capacitatea unei alte rafinării de petrol rusă a fost redusă la jumătate, într-un atac cu drone în weekend, au declarat surse pentru Reuters. A fost cea mai recentă victimă dintr-un şir de atacuri ale Ucrainei în această lună, care au blocat 7% din capacitatea totală de rafinare, arată calculele Reuters, pe lângă lucrările de întreţinere.
Rusia a atacat instalaţiile de generare şi transport al energiei din Ucraina, săptămâna trecută şi în weekend, provocând întreruperi de curent în multe regiuni.
În Orientul Mijlociu, forţele israeliene au continuat ofensiva lor în Gaza, duminică, medierea de către Qatar şi Egipt, susţinută de SUA, nereuşind să asigure un acord între Israel şi Hamas privind încetarea focului.