Preţ carburanţi 5 iunie 2024. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de economica.net în acest an, afișează pe data de 5 iunie 2024 un preț al benzinei standard de 6,93 lei/litrul, în timp ce prețul motorinei standard este de 6,98 lei/litrul.
Așadar, azi, compania petrolieră a coborât cu opt bani pe litru prețul benzinei și al motorinei, o mișcare de preț mai amplă decât cele cu care ne-a obișnuit în ultima vreme. După scăderea de preț de azi, prețul carburanților coboară sub pragul de 7 lei pe litru în majoritatea stațiilor, ba chiar la benzinăriile mai ieftine din București, cum ar fi cea din strada Dr.Herescu din zona centrală a Capitalei, benzina a scozut și sub 6,90 – acolo prețul este de 6,87 lei pe litru.
Preţ carburanţi 5 iunie 2024. Este a 14-a ieftinire consecutivă a carburanților, după mai multe scăderi consecutive care au avut loc în luna mai. Ieftinirea precedentă a fost în data de 1 iunie – compania petrolieră a coborât atunci prețul benzinei cu cinci bani pe litru și prețul motorinei cu doi bani pe litru.
Plăţile APIA pentru anul 2024 ar putea începe din această toamnă, promite ministrul Florin Barbu
Ieftinirile au început din ultima parte a lunii aprilie. De atunci, benzina este mai ieftină cu 48 de bani pe litru, iar motorina cu 50 de bani pe litru – am comparat prețurile la aceeași stație.
Indiferent de situația din piață, carburanții se vor scumpi peste o lună, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de 40 de bani pe litrul de motorină,
La momentul redactării acestei știri, cotația petrolului Brent, de referință pentru Europa, era de 77,5 dolari, în scădere destul de accentuată în ultimele zile, ceea ce are efect asupra cotațiilor prodsuselor petroliere, în contextul în care, pe fondul unei creșteri economice destul de slabe în marile piețe, se pare că există suficienți carburanți pentru a onora cererea.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 1 dolar pe baril din cauza scepticismului faţă de decizia OPEC+ de a mări oferta la sfârşitul acestui an, pe o piaţă globală în care cererea a dat deja semne de slăbiciune, transmite Reuters.
Continuând pierderile de la un minim de patru luni atins luni, contractele futures pentru ţiţeiulul Brent au scăzut marţi cu 1,11 dolari, sau cu 1,4%, la 77,25 dolari pe baril.
Preţul petrolului Brent a închis luni sub 80 USD pentru prima dată după 7 februarie, după ce a scăzut cu peste 3%.
La cel mai redus nivel de marţi, petrolul Brent s-a tranzacţionat la 76,76 dolari, la mai puţin de 2 dolari faţă de nivelul minim al acestui an, de 74,79 dolari pe baril, atins la începutul lunii ianuarie.
Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 1,06 USD, sau cu 1,5%, până la 71,51 USD pe baril.
Preţul petrolului WTI a scăzut luni cu 3,6%, pentru a se stabili aproape de minimul ultimelor patru luni.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au convenit duminică să prelungească cea mai mare parte a reducerilor producţiei de petrol până în 2025, dar au lăsat loc pentru ca opt ţări să anuleze treptat reducerile voluntare, începând din octombrie.
”Scenariul meu de bază este că piaţa reacţionează exagerat la anunţul OPEC”, a spus Phil Flynn, de la Price Futures Group.
Retragerea planificată a restricţiilor de producţie, din octombrie, adaugă nervozitate cu privire la supraoferta, într-un mediu în care traderii sunt deja speriaţi de ratele ridicate ale dobânzilor care împiedică activitatea economică globală.