Preţ carburanţi 6 decembrie 2022. Cât costă un plin de motorină şi benzină în prima zi de embargou

Preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4,6% comparativ cu luna noiembrie, iar sancţiunile împotriva Rusiei se pare că nu au adus încă majorări la pompă.
Filip Stan
06 dec. 2022, 08:57
Preţ carburanţi 6 decembrie 2022. Cât costă un plin de motorină şi benzină în prima zi de embargou

Preţ carburanţi 6 decembrie 2022.  Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4,6%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 16,5 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru s-a diminuat cu 6,1%, ceea ce înseamnă un cost mai mic cu 26 de lei.

Preţ carburanţi 6 decembrie 2022: vezi AICI preţurie actualizate

În Bucureşti, preţul unui litru de benzină standard se situează între 6,61 şi 6,86 de lei, iar pentru motorina standard între 7,78 şi 8,02 lei după aplicarea reducerii de 50 de bani acordată prin ordonanţă guvernamentală. România se află pe locul şase în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină şi pe locul 11 în ceea ce priveşte motorina, transmite Rador.

Preţ carburanţi 6 decembrie 2022.  Virgil Popescu: „România nu va avea probleme din cauza Rusiei”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, după embargoul la adresa ţiţeiului rusesc, că România este pregătită şi nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi nu avem probleme nici cu aprovizionarea cu combustibil, iar la gaze stocurile sunt peste 2,8 miliarde metri cubi. Ministrul a arătat că România devine deja încet încet un hub de gaze regional şi va asigura securitatea energetică atât a României cât şi a regiunii.

”Carburanţii din România sunt în stoc suficient, nu avem probleme cu aprovizionarea cu carburanţi a României. De altfel şi decizia pe care România a luat-o şi a luat-o foarte înţelept, aceea ca împreună cu companiile să subvenţioneze cu 50 de bani preţul carburanţilor s-a dovedit de efect, preţurile din România sunt la un nivel acceptabil, suportabil”, a mai spus ministrul. Ministrul Energiei a arătat că ”nu avem probleme nici cu aprovizionarea cu combustibil, atât benzină cât şi motorină”.

Acord istoric. Prețul petrolului din Rusia urmează să fie plafonat mult sub prețul pieței

Embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România, în condiţiile în care companiile petroliere din ţara noastră au găsit resurse alternative şi nu mai aduc petrol din Federaţia Rusă, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

„Nu am stat cu mâna în sân să aşteptăm 5 decembrie (data intrării în vigoare a embargoului – n.r.), ci am purtat „n” discuţii cu companiile petroliere şi toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului”, a spus oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună.

„Stocurile de gaze sunt de peste 2,8 miliarde de metri cubi, le monitorizăm zilnic, nu este nicio problemă. Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol, nici cu energie electrică. Vom trece cu bine această iarnă”, a continuat Popescu.

El a mai spus că România susţine în continuare plafonarea preţului tuturor gazelor importate în UE. „Pe 13 decembrie vom avea consiliu extraordinar pe energie, unde se va discuta de plafonarea preţului gazelor la import în toată Europa, indiferent de provenienţă. România este în grupul statelor care doresc această plafonare. Am spus că propunerea Comisiei Europene privind un plafon de 275 de euro este o invitaţie la creşterea preţului, nu suntem de acord şi se lucrează intens. Trebuie să ţinem cont de toate bursele din lume şi nu putem avea la nivel european preţuri mult mai mari decât la celelalte burse”, a precizat ministrul.

Sancţiunile vizând petrolul rusesc au aruncat în aer piaţa tancurilor petroliere vechi

Piaţa tancurilor petroliere vechi cunoaşte o perioadă de boom, motivul principal fiind eforturile statelor occidentale de a limita tranzacţiile cu petrol rusesc, transmite Reuters. Pe măsură ce firmele occidentale de shipping şi servicii maritime evită petrolul rusesc, noi companii intră pentru a acoperi golul creat şi în acest sens achiziţionează vechile tancuri petroliere, care altfel ar fi fost trimise la casare.

Începând cu data de 5 decembrie a intrat în vigoare un embargou privind importurile de petrol rusesc pe mare, urmând ca în februarie să intre în vigoare şi un embargou privind importurile de carburanţi ruseşti.

În ultimele luni mai multe zeci de tancuri petroliere vechi au fost vândute de proprietari din Grecia şi Norvegia la preţuri record către cumpărători din Orientul Mijlociu şi Asia care vor să profite de preţurile record la care se închiriază navele dispuse să transporte petrol rusesc spre India şi China

În acest context, companiile care se ocupă de managementul tancurilor petroliere, cum este şi firma elveţiană Fractal Shipping, cunosc o perioadă de boom. În mai puţin de un an, Fractal a reuşit să alcătuiască o flotă de 23 de tancuri petroliere cumpărate recent de proprietari din Dubai. Datele firmei Refinitiv Eikon arată că majoritatea acestor tancuri transportă ţiţei rusesc din porturile de la Marea Neagră şi Marea Baltică până în Asia.

Carburanţii s-au ieftinit în minivacanţa de 1 Decembrie. Litrul de motorină a coborât sub pragul de 8 lei pe litru

„Am primit foarte multe tancuri petroliere în lunile august şi septembrie. Noii proprietari ai navelor au dorit să intre în această afacere datorită oportunităţilor ruseşti”, a declarat directorul general de la Fractal Shipping, Mathieu Philippe.

În mod normal, marile companii petroliere occidentale încetează să mai utilizează un tanc petrolier când acesta ajunge la o vechime de 15 ani şi multe dintre aceste nave sunt trimise la casare. În schimb, flota firmei Fractal Shipping este compusă în întregime din tancuri petroliere cu o vechime cuprinsă între 13 şi 19 ani.

Odată cu noii intraţi pe piaţă, din dorinţa de a obţine o parte din afacerile ruseşti, au explodat şi preţurile la tancurile petroliere second-hand, în special pentru tancurile de tip Aframax, capabile să transporte până la 600.000 de barili de ţiţei.

Preţul pentru un tanc petrolier Aframax cu o vechime de 20 de ani a crescut cu 86%, de la 11,8 milioane de dolari la 1 ianuarie, până la 22 de milioane de dolari în prezent, potrivit companiei de evaluare VesselsValue.

Studiile firmei Clarksons arată că mai multe tancuri petroliere au fost vândute în primele 11 luni din 2022 decât în oricare an anterior, iar în octombrie numărul tancurilor petroliere vândute într-o singură lună a atins cifra record de 76.

Noii proprietari ai navelor dispuşi să transporte petrol rusesc profită de faptul că primii doi cumpărători de petrol rusesc, China şi India, nu au promis să respecte plafonul de preţ, de 60 de dolari per baril, impus de G7 pentru ţiţeiul din Rusia.

„Navele care câştigă 80.000 de dolari pe zi în Marea Mediterană, pot câştiga până la 130.000 de dolari pe zi dacă transportă ţiţei rusesc”, a dezvăluit un broker de nave care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În aceste condiţii, mai multe tancuri sunt utilizate în prezent pentru călătorii care durează câteva săptămâni, pentru a transporta petrol rusesc din Marea Baltică şi Marea Neagră până în Asia, în timp ce anterior petrolul rusesc era vândut în principal în Europa şi călătoriile durau câteva zile.

Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproape 3%, din cauza temerilor că Rezerva Federală a SUA va continua înăsprirea agresivă a politicii monetare

Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproape 3%, în urma declinului pieţelor bursiere din SUA, după ce date din sectorul serviciilor din SUA au provocat temeri că Rezerva Federală (Fed) ar putea continua înăsprirea agresivă a politicii sale monetare, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,18 dolari, sau cu 2,6%, la 83,39 dolari. Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,28 dolari, sau cu 2,9%, la 77,70 dolari pe baril.

Ambele contracte de referinţă au crescut anterior cu peste 2 dolari, dar şi-au inversat direcţia. Activitatea industriei serviciilor din SUA a crescut în mod neaşteptat în noiembrie, cu o redresare a ocupării forţei de muncă, oferind mai multe dovezi ale impulsului economiei, pe măsură ce se pregăteşte pentru o recesiune anticipată anul viitor.

Vestea a determinat petrolul şi pieţele de valori să îşi reducă câştigurile. Datele descurajează speranţele că Fed ar putea încetini ritmul şi intensitatea creşterilor dobânzilor, pe fondul semnelor recente de încetinire a inflaţiei.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, denumite împreună OPEC+, au convenit duminică să respecte planul lor din octombrie de a reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi (bpd) din noiembrie până la sfârşitul lui 2023, informaţia care a susţinut iniţial tranzacţiile de luni.

Ţările din Grupul celor Şapte (G7) şi Australia au convenit săptămâna trecută asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc livrat pe mare.

În acelaşi timp, mai multe oraşe chineze au atenuat restricţiile pentru Covid weekendul trecut, ceea ce susţine cererea de petrol.

Activitatea de afaceri şi de producţie din China, a doua cea mai mare economie a lumii, au fost afectate în acest an de măsuri stricte pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Acestea sunt cele mai sigure mașini în 2024. Au trecut testele cu brio, iar 20 dintre ele sunt SUV-uri
Capital.ro
Călin Georgescu a câștigat! Poporul român are nevoie de cineva care să-i spună: Eu stau lângă tine
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Papricaș de pui. Secretul celui mai îndrăgit preparat din Ardeal
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Primăvară cu ninsori! Meteorologii Accuweather au emis prima prognoză pentru luna martie 2025, în București
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini! Un actor iubit a încetat din viață. Drum lin către stele!
StirileBZI
Se dau 300 de euro ajutor de la stat! Cine poate primi banii
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Cutremur de magnitudine 3,2 în zona Vrancea
MediaFlux
Românii NU MAI AU VOIE SĂ VOTEZE la PREZIDENȚIALE! S-a IMPUS o nouă regulă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
MApN elucidează misterul avionului observat multe ore pe cerul României