Preţ carburanţi 7 decembrie 2024. Stația Petrom – liderul pieței de distribuție a carburanților auto din România – de pe strada Brașov din București, monitorizată de Economica.net, afișează sâmbătă, 7 decembrie, un preț al benzinei standard de 7 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,21 lei pe litru.
Așadar, față de de ziua precedentă, Petrom a scăzut prețul motorinei cu 3 bani pe litru și a menținut prețușl benzinei.
Preţ carburanţi 7 decembrie 2024. Este prima modificare de preț la pompe din această lună, și este a treia scădere consecutivă de preț. În noiembrie, au avut loc 12 modificări de preț.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Potrivit datelor prezentate de companie în ultimul său raport financiar, în primele nouă luni ale acestui an vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au crescut cu 9%, iar volumele vândute prin benzinării au crescut cu 4%.
La ora redactării acestei știri, prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era de 71,1 dolari pe baril, iar benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 67,2 de dolari, niveluri în scădere.
Alianţa producătorilor de petrol OPEC+ a decis să amâne până în 2026 planurile de relaxare a mai multor reduceri formale şi voluntare ale producţiei de ţiţei, potrivit unor surse delegate şi documente interne, transmite CNBC.
Această decizie reflectă o perspectivă modestă a cererii globale de petrol.
Conform strategiei oficiale, OPEC+ îşi limitează acum producţia combinată la 39,725 milioane de barili pe zi (bpd) până la 31 decembrie 2026, faţă de termenul iniţial stabilit pentru sfârşitul lui 2025.
Opt membri ai OPEC+ vor extinde reducerea voluntară de 2,2 milioane bpd până în primul trimestru al anului 2026 şi vor începe să-şi crească treptat producţia între aprilie şi septembrie 2026. De asemenea, reducerea de 1,7 milioane bpd, care urma să expire la sfârşitul lui 2025, va fi menţinută până la sfârşitul anului viitor.
În pofida acestor măsuri şi a conflictelor care afectează regiunea bogată în hidrocarburi din Orientul Mijlociu, preţurile globale ale petrolului rămân scăzute, fiind presate de o cerere slabă. Contractele Brent şi WTI pentru livrare în lunile următoare au înregistrat fluctuaţii minime la Londra.
În plus, incertitudinea geopolitică este amplificată de iminenta revenire a preşedintelui ales Donald Trump la Casa Albă, acesta promiţând în campania electorală să stimuleze producţia celui mai mare producător mondial de petrol.
Analiştii de la Capital Economics consideră că, deşi decizia OPEC+ oferă temporar un răgaz, perspectivele slabe ale cererii globale ar putea readuce grupul în aceeaşi situaţie în câteva luni.
”Fundamentele pentru preţurile petrolului rămân slabe, iar riscurile sunt în continuare în scădere”, au declarat aceştia.