Preţ carburanţi. Petrom, liderul pieței carburanților, a scumpit motorina standard vineri dimineața, 29 septembrie, cu 5 bani pe litru. Prețul benzinei, care a scăzut joi, 28 septembrie, cu 5 bani pe litru, a rămas neschimbat.
La stațiile din Capitală, potrivit peco-online, un litru de benzină standard costă între 7,23 lei și 7,29 lei. Iar cel de motorină standard, între 7,74 și 7,77 de lei pe litru.
Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează vineri 29 septembrie, un preț de 7,28 lei pentru un litru de benzină standard și unul de 7,76 lei pentru cel de motorină standard.
Preţ carburanţi. Motorina standard de la Petrom s-a mai scumpit de 6 ori: joi, 07 septembrie cu 5 bani pe litru, luni 11 septembrie cu 5 bani pe litru, miercuri 13 septembrie cu 4 bani pe litru, marți 19 septembrie cu 3 bani pe litru, joi 21 septembrie cu 4 bani pe litru, iar sâmbătă, 23 septembrie, cu 8 bani pe litru. În total, cu scumpirea de vineri, 29 septembrie, prețul motorinei standard de la Petrom a urcat în decursul lunii septembrie cu 34 de bani pe litru.
Petrom a început să majoreze prețurile pe 25 iulie, după o lună de stabilitate. Acum, în comparație cu prețurile afișate înainte de începerea seriei scumpirilor, motorina este mai scumpă cu 1 leu și 10 bani pe litru, iar benzina cu 61 de bani pe litru.
Rusia vinde petrol Indiei la un preţ cu 30% mai mare faţă de plafonul occidental, potrivit traderilor
Rusia vinde petrol către India la aproape 80 de dolari pe baril, cu aproximativ 20 de dolari peste plafonul occidental de preţ, potrivit traderilor şi calculelor Reuters, deoarece oferta limitată de pe piaţă ajută Moscova să genereze un apetit puternic pentru exporturile sale.
Petrolul Urals al Rusiei s-a tranzacţionat peste pragul occidental de preţ, de 60 de dolari pe baril, de la jumătatea lunii iulie, pe fondul reducerilor de producţie ale producătorilor din OPEC+, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia.
India, care este al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, în principal Urals, din 2022, după sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.
Estimările Calculated Free on Board (FOB) pentru petrolul Urals încărcat din porturile baltice în octombrie au fos joi de aproape 80 de dolari pe baril pentru clienţii indieni, potrivit datelor traderilor şi calculelor Reuters.
”Rusia are niveluri scăzute de stocuri şi producţia sa este, de asemenea, redusă”, a spus un oficial de la o rafinărie indiană care cumpără în mod regulat petrol rusesc, explicând cea mai recentă creştere a preţurilor.
Restricţionarea livrărilor a contribuit la diminuarea discountului pentru petrolul Urals în porturile indiene la 4-5 dolari pe baril faţă de Brent, de la 6-7 dolari pe baril în urmă cu două săptămâni, au declarat patru surse de tranzacţionare implicate în operaţiuni şi calculele Reuters.