Preţ carburanţi. O benzinărie raționalizează vânzarea de combustibil la 30 de litri. Un operator din Gföhl (districtul Krems) trebuie să ia măsuri drastice: combustibilul este vândut temporar în cantități limitate. Acest lucru este relatat de știrile din Austria Inferioară.
Nota de pe pompa de benzină este: „Maxim 30 de litri pe tranzacție de alimentare pe zi. Canisterele nu pot să fie umplute. Din păcate, aprovizionarea cu combustibil este foarte limitată din cauza războiului din Ucraina”.
Proteste în Capitală și în marile orașe față de explozia prețurilor la carburanți. UPDATE: Protestatarii forţează intrarea în curtea Guvernului
Blocajele de aprovizionare și accident de rafinărie
Un alt motiv pentru blocaj este aprovizionarea greoaie din cauza accidentului rafinăriei din Schwechat. Amintim că în luna iunie s-a produs un accident grav în rafinăria OMV din Schwechat. Incidentul a avariat principala fabrică de distilare a țițeiului, care nu a mai funcţionat la capacitate maximă.
Alternativa ar fi fost o creștere a prețului pe litru. În schimb, operatorul a optat pentru raţionare pentru a menţine preţul actual de 2,099 euro pe litru de benzină şi motorină.
Potrivit OMV, războiul din Ucraina și accidentul de la rafinăria Schwechat sunt responsabile pentru penuria de combustibil în toată Austria. Drept urmare, acest lucru duce și la creșterea prețurilor, potrivit raportului NÖN.
În plus, clienții finali au începutsă se aprovizioneze cu motorină sau benzină. După cum s-a raportat, prețurile la combustibil în Austria continuă să fie în creștere vertiginoasă, scrie: Heute.
Șoferii din Ungaria vor putea alimenta de vineri doar 50 de litri de combustibil pe zi de la benzinăriile MOL, înjumătățind astfel limita impusă în luna martie. Compania spune că a luat măsura pentru a evita perturbările provocate de plafonarea preţurilor de către guvernul de la Budapesta, transmite Reuters.
„Am introdus această limită la realimentare pentru a putea garanta securitatea aprovizionării”, iar cei care vin să cumpere cu canistre combustibil nu vor mai beneficia de plafonarea preţurilor, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului energetic ungar, Piroska Bakos.
Anunţul de vineri este cel mai recent indiciu că intervenţia pe piaţa combustibilului afectează echilibrul între cerere şi ofertă.
Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate
În România, preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării, afirmă premierul Nicolae Ciucă, precizând că, în perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate.
„Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate. Instituţiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenţia: ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte compensarea şi ordonanţa anti-speculă”, a scris premierul Ciucă pe Facebook.
Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adiţional parte din preţul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro, conform premierului.
”Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria şi raţionalizarea carburantului – aşa cum se întâmplă deja în alte state – şi am generat o scădere a preţului pe care bugetul de stat să o poată susţine fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute preţuri la carburant din Europa şi trebuie să rămână aşa”, conchide Ciucă.
OUG privind compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi a intrat în vigoare vineri.