Preţ carburanţi. Guvernul Meloni a decis noi măsuri privind prețul benzinei, care crește alarmant în Italia. Nu se va recurge la reducerea accizelor, dar benzinăriile vor trebui să afișeze prețul mediu național al carburanților lângă prețul de vânzare. De asemenea, s-a reintrodus și prima de combustibil de 200 de euro pentru angajați.
În ceea ce privește benzina, guvernul a ales o soluție de compromis: nu o nouă reducere a accizelor, care ar fi costat prea mult, ci două măsuri alternative. În primul rând, benzinăriile vor trebui să afișeze și prețul mediu național – care va fi calculat zilnic – pe lângă propriul preț de vânzare al benzinei și al altor carburanți. Cei care nu se conformează vor fi sancționați, iar în caz de recidivă, activitatea va fi suspendată pentru o perioadă cuprinsă între 7 și 90 de zilem scrie stiridiaspora.ro.
Apoi, pentru primele trei luni din 2023, angajații vor avea din nou acces la prima de benzină de până la 200 de euro, introdusă în 2022. Acestea sunt deciziile care au fost luate la finalul reuniunii Consiliului de Miniștri de marți seară și care sunt rezumate într-un decret-lege pentru „dispoziții urgente privind transparența prețurilor la carburanți și întărirea competențelor de control și sancționare ale Autorității de Supraveghere a Prețurilor”.
Preţ carburanţi, veste bună pentru români. Cât te costă un drum până în staţiunile montane
Intenția guvernului italian, în ceea ce privește afișarea prețurilor, ar fi de a face mai evidentă diferența dintre valoarea medie națională și cea a distribuitorului individual. În fiecare zi, comercianții cu amănuntul vor trebui să comunice prețul lor Ministerului Întreprinderilor, care va calcula media națională și o va comunica. Aceasta va fi apoi afișată de fiecare operator.
Acest lucru ar descuraja presupusele speculații ale unor benzinării, care, potrivit guvernului, se află la originea creșterii prețurilor. Cu toate că, așa cum a explicat economistul Davide Tabarelli pentru Fanpage.it, costul combustibilului se poate schimba mult în funcție de locul în care vă aflați, mai ales că în unele părți ale Italiei costă mai mult, iar în altele mai puțin.
Benzinăriile de pe autostrăzi ar putea fi obligate să afișeze același preț unitar
Potrivit unor surse din presă, printre măsurile din decret ar urma să se regăsească și o plafonare a prețului benzinei pe autostrăzi. Costul nu ar putea depăși un anumit procent – care va fi stabilit ulterior – din prețul mediu național al zilei. Guvernul nu a menționat această măsură în nota emisă la finalul Consiliului de Miniștri, așa că rămâne de clarificat dacă ea va fi inclusă efectiv în decret.
Luni, ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, declarase că în Consiliul de Miniștri se va raționa „dacă, între război, costul ridicat al materialelor și costul ridicat al materiilor prime, este oportun să se intervină și dacă există bani pentru a interveni” asupra prețului benzinei. După creșterea controalelor Guardia di Finanza, anunțată de guvern, Salvini s-a declarat ‘fericit că există controale radicale, pentru că și în acest caz – ca și în cazul gazului și al electricității – cineva profită, pentru că pentru același produs nu poți plăti 1,70 euro într-un oraș și 2,30 euro în altul. Este corect să verificăm și să verificăm”, pentru că „este fundamental să oprim pe băieții deștepți și să-i facem pe cei care exagerează să plătească”.
Datele publicate astăzi de Ministerul Mediului arată că în prima săptămână din ianuarie, în medie, prețul benzinei la benzinăriile cu autoservire a crescut cu 0,168 euro, adică aproximativ 17 cenți. Prețul mediu a fost de 1,81 euro pentru benzină și de 1,70 euro pentru motorină. Având în vedere că decizia guvernului de a elimina reducerea accizei a provocat o creștere a prețului cu 18,3 cenți, este clar că, în medie, creșterea costului carburanților poate fi explicată în acest fel.