Preţ carburanţi. Prețurile la benzină şi motorină pot fi verificate online pe Monitorul Prețurilor. Iată unde găsești cele mai mici prețuri la benzină și motorină!’
Preț benzină azi, 28 februarie 2023. Cea mai ieftină benzină în București pe 28 februarie 2023:
1. Benzinăria Petrom- strada Doctor Herescu- 6,48 lei pentru 1 litru de benzină
2. Benzinăria Lukoil- Chitila- 6,49 lei pentru 1 litru de benzină
3. Benzinăria SOCAR- Vasile Lascăr- 6,54 lei pentru 1 litru de benzină
4. Benzinăria Rompetro l- Mihai Bravu- 6,58 lei pentru 1 litru de benzină
Preţ carburanţi. Cea mai ieftină motorină în București pe 28 februarie 2023:
1. Benzinăria Petrom- Doctor Herescu- 7,19 lei pentru 1 litru de motorină
2. Benzinăria Lukoil- Preciziei- 7,2 lei pentru 1 litru de motorină
3. Benzinăria SOCAR- Vasile Lascăr- 7,24 lei pentru 1 litru de motorină
4. Benzinăria Rompetrol- Mihai Bravu- 7,26 lei pentru 1 litru de motorină
Monitorul Prețurilor carburanților urmărește stimularea concurenței între companiile de distribuție a carburanților auto și asigură consumatorului posibilitatea de a alege carburanții cu cel mai bun raport calitate-preț. Portalul Monitorul Prețurilor și aplicațiile mobile funcționează la nivel național și conține principalele companii care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți comercializate în fiecare benzinărie, precum și prețurile la pompă practicate.
Țara noastră este exportator net de benzină și importator net de motorină, scrie profit.ro. În lunile decembrie 2022 și ianuarie2023, companiile autohtone distribuitoare de carburanți au importat motorină la nivel major din Rusia, pentru a avea stocurile necesare în perioada următoare intrării în vigoare a embargoului impus de către Uniunea Europeană importului de produse petroliere rusești, cu data de începere 5 februarie. Pe lângă asta, cea mai semnificativă piață de export a țării noastre, Ucraina, se confruntă cu o situație aproape asemănătoare, caracterizată printr-o cerere în scădere și de stocuri excedentare.
În acest fel, potrivit presei din Ucraina, în perioada 1-19 februarie 2023, Ucraina a importat doar 328,7 mii de tone combustibil diesel, cu peste 14% mai puțin decât în aceeași perioadă a lunii ianuarie. Firmele ucrainene au început deja să vândă cantitatea excedentară de motorină importată în decembrie și ianuarie, scăzând, astfel, prețurile pe piața internă.
Cea mai mare prăbușire a vânzărilor se poate vedea în rândul comercianților care furnizează motorină din România, de la vecinii bulgari, ori din Turcia – care tranzitează la rândul lor România. Conform Enkorr, în perioada 13-19 februarie 2023, în Ucraina au intrat doar 9.500 de tone de motorină din sursele menționate, o cantitate de 5,5 ori mai mică decât cea din ultima săptămână a lunii ianuarie.“În România și Bulgaria se constată o scădere a cererii din Ucraina. Drept urmare, sunt reduse, însă vânzările tot nu cresc”, a declarat un comerciant care vinde motorină în terminalele din Ruse și Galați, pentru presa din Ucraina.
Raportul dintre cererea și oferta de combustibil diesel este dezechilibrat la nivelul întregului continent european. Drept dovada, luna aceasta, cotațiile motorinei mediteraneene cât și celei din nordul Europei, s-au prăbușit, la rândul lor, sub 800 de dolari pe tonă, de unde rezultă faptul că prețul de intrare în Ucraina, după adăugare primelor din regiune, se situează sub 1.000 de dolari pentru o tonă.