Preţ carburanţi. Benzina si motorina vor costa mai mult din 1 ianuarie, ca urmare a cresterii cu aproximativ 6% a accizelor la carburanti, potrivit datelor ministerului de Finante.
Astfel, pretul unui litru de benzina se va majora cu 0,17 lei, iar cel al motorinei – cu 0,16 lei. In acest an accizele s-au majorat in doua etape – de la 1 ianuarie, respectiv de la 1 iulie. Scumpirile vor intra in vigoare chiar de la miezul noptii, pe 1 ianuarie.
Singurii bugetari care scapă de măsurile de austeritate ale guvernului. DOCUMENT ordonanţa-trenuleţ
Preţ carburanţi. Cei care au autoturisme cu rezervoare de 50 de litri vor plăti în plus 8,5 lei pentru un plin. În cazul motorinei, costul va crește cu 8 lei.
Avand in vedere scumpirea, transportatorii vor primi in continuare ajutorul de stat de 20 de bani pe litru, cel putin pentru combustibilul achizitionat pana la 30 martie 2025, conform unui proiect pregatit de Ministerul Finantelor.
Pe de altă parte, în 2024, acciza s-a majorat în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie. Cumulat, acciza a crescut cu 72 bani la benzină și 65 bani la motorină.
Aceste scumpiri se vor resimti, ca de obicei, si in pretul produselor de la raft, pentru care costul transportului va fi mai mare.
Preţurile petrolului au crescut vineri cu aproximativ 1% şi au consemnat câştig săptămânal, în contextul unui volumul scăzut de tranzacţionare înainte de sfârşitul anului, susţinute de aşteptările privind scăderea stocurilor de ţiţei din SUA şi de speranţa unei redresări economice determinate de stimulente în China, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 0,64%, la 73,73 USD pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 0,75%, la 70,13 dolari pe baril.
Pe ansamblul săptămânii, atât ţiţeiul Brent, cât şi WTI azu câştigat aproximativ 1,5%. Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 3,2 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 20 decembrie, au declarat marţi surse din piaţă, citând cifre de la Institutul pentru Petrol. Aceasta este o scădere mai mare decât reducerea de 1,9 milioane de barili estimată de analişti într-un sondaj Reuters.
Optimismul faţă de creşterea economică chineză a stârnit, de asemenea, speranţe pentru o cerere mai mare anul viitor, din partea principalului importator de petrol.
Banca Mondială şi-a îmbunătăţit joi previziunile privind creşterea economică chineză în 2024 şi 2025. Între timp, autorităţile chineze au convenit să emită titluri speciale de trezorerie în valoare de 3 trilioane de yuani (411 miliarde de dolari) anul viitor, au declarat surse pentru Reuters săptămâna aceasta, în timp ce Beijingul acţionează pentru a revigora economia lentă.