Preţ carburanţi 9 iunie 2023. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 9 iunie 2023 un preț al benzinei standard de 6,62 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 6,57 lei/litrul.
Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru. Precedenta modificare de preț a avut loc acum două zile, când compania a scumpit benzina cu șapte bani pe litru și motorina cu cinci bani pe litru. Anterior, la data de 1 iunie, Petrom a ieftinit benzina cu trei bani pe litru după ce, cu două zile în urmă, scumpise benzina cu șase bani pe litru ieftinise motorina cu doi bani pe litru.
Atunci, la finalul lui mai, în premieră după mulți ani, benzina a devenit mai scumpă decât motorina, situație care, după cum se vede, se menține.
Preț carburanți 9 iunie 2023. La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 75,5 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 70,9 dolari, niveluri în ușoară scădere.
Preț carburanți 8 iunie 2023. Cât costă plinul de benzină și motorină
Preţ carburanţi 9 iunie 2023. Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV. Potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a prețurilor la carburanți (date din 5 iunie), în euro, prețul mediu în România este de 1,34 euro/litru pentru benzină și 1,33 euro/litru pentru motorină. Cu acest nivel, la benzină România este a doua cea mai ieftină piață din UE, după Bulgaria, iar la motorină, un preț mai mic decât la noi este Bulgaria, Cehia și Malta.
Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 1%, după un declin de peste 3% în timpul tranzacţiilor
Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 1%, după un declin de peste 3% în timpul tranzacţiilor, din cauza cererii slabe şi a unei informaţii conform căruia SUA şi Iranul s-ar putea apropia de un acord privind exporturile de petrol, transmite agenția Reuters.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Iranul şi SUA se apropie de un acord temporar care ar include unele scutiri de sancţiuni în schimbul reducerii îmbogăţirii cu uraniu de către Teheran.
Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu1,3 dolari, sau cu 2,86%, la 75,98 dolari pe baril, după o pierdere de până la 3% în timpul tranzacţiilor. Cotaţia petrolului U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 1,11 dolari, sau cu 1,5%, la 71,42 dolari pe baril, dar în timpul şedinţei deeclinul a fost de până la 3,3%.
Un ordin executiv al SUA din 2018 a restabilit sancţiunile care vizează sectoarele petroliere, bancare şi de transport ale Iranului, după ce administraţia Trump a abandonat acordul nuclear din 2015.
În schimbul încetării unor activităţi de îmbogăţire a uraniului, Teheranului i se va permite să exporte până la un milion de barili de petrol pe zi şi să aibă acces la veniturile sale şi la alte fonduri îngheţate în străinătate, potrivit unor informaţii din presă.
”Şansa ca o înţelegere să fie încheiată pare mai probabilă decât nu”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures pentru energie la Mizuho.
O creştere peste aşteptări a stocurilor de benzină din SUA a ridicat, de asemenea, îngrijorări cu privire la cerere, în timp ce stocurile de ţiţei din SUA au înregistrat o scădere mică, de 451.000 de barili.
La o reuniune OPEC+ de duminică, Arabia Saudită a declarat că îşi va reduce producţia de ţiţei cu 1 milion de barili pe zi, în iulie, pe lângă un acord mai larg de limitare a ofertei până în 2024, deoarece grupul de producători încearcă să stimuleze preţurile scazute.
”După reuniunea OPEC+, atenţia se îndreaptă acum către următoarea mişcare pe care o va face Fed când se va întruni săptămâna viitoare”, a spus Tamas Varga, de la compania de brokeraj PVM.
Există un consens tot mai mare că banca centrală americanp va sări peste o majorare a ratei dobânzilor, care ar putea ridica preţurile petrolului chiar înainte ca scăderea ofertei să înceapă să epuizeze stocurile globale de petrol, a adăugat Varga.
Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă că Rezerva Federală a SUA nu va majora ratele dobânzilor la întâlnirea din 13-14 iunie.