Preţ carburanţi. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 24 ianuarie 2024 un preț al benzinei standard de 6,72 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,18 lei/litrul.
Așadar, față de ziua precedentă, Petrom a scumpit doar benzina cu patru bani pe litru. Este a treia scumpire a carburanților din ultima vreme, precedenta având loc în data de 22 ianuarie, când Petrom a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru, iar ce a de dinaintea ei la 18 ianuarie – atunci compania a scumpit motorina cu patru bani pe litru și a menținut prețul benzinei.
Citeşte şi
Pensii 2024. Calculează singur ce pensie vei avea. Noua formulă de calcul, explicată în detaliu de şeful Casei de Pensii
Preţ carburanţi. Scumpirile, de amploare destul de mică încă, survin după două ieftiniri operate în această lună, prețurile scăzând în total cu 12 bani pe litru la ambii carburanți, o ieftinire care a atenuat semnificativ din efectul majorării prețurilor de la 1 ianuarie, generată de creșterea accizei impusă de Guvern, potrivit economica.net
Amintim că, la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza. Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.
Radiere auto 2024. Harta hăţişului birocratic pentru a scoate o maşină din circulaţie
Preţ carburanţi. La momentul redactării acestei știri, cotațiile petrolului Brent, de referință pentru Europa, se situau la aproximativ 79 dolari pe baril, în ușoară creștere
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Preţurile petrolului au scăzut marţi, deoarece traderii au cântărit întreruperile producţiei din SUA şi tensiunile din Orientul Mijlociu şi Europa faţă de creşterea ofertei de ţiţei din Libia şi Norvegia, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au pierdut 51 de cenţi, sau 0,6%, la 79,55 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 39 de cenţi, sau cu 0,5%, la 74,37 dolari pe baril.
Contractele futures pentru petrol au rămas volatile, deoarece incertitudinea a persistat în jurul mai multor indicatori de cerere şi ofertă.
„Traderii cântăresc perspectivele economice, ratele dobânzilor, OPEC+ şi riscul de întrerupere a aprovizionării ca urmare a evenimentelor din Marea Roşie. Nu avem mai multă claritate cu privire la niciuna dintre acestea decât eram acum câteva săptămâni”, a declarat analistul OANDA Craig Erlam.
Preţurile ţiţeiului au crescut luni cu aproximativ 2%, după ce o lovitură a unei drone ucrainene asupra terminalului de export de combustibil din Marea Baltică al Novatek, Ust-Luga, lângă cel de-al doilea oraş al Rusiei, Sankt Petersburg, a stârnit îngrijorări privind aprovizionarea.
În Orientul Mijlociu, tensiunile au crescut după ce forţele americane şi britanice au efectuat o a doua rundă comună de lovituri asupra poziţiilor Houthi din Yemen.
”Avem presiunile geopolitice care nu sunt suficiente pentru a ridica cu adevărat piaţa petrolului, dar sunt suficiente pentru a împiedica piaţa să ajungă la un nivel minim”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures pentru energie la Mizuho Bank.
Constrângerile de aprovizionare din SUA au contribuit, de asemenea, la limitarea scăderii preţurilor.
Peste 20% din producţia de petrol din Dakota de Nord a rămas închisă din cauza vremii reci şi a provocărilor operaţionale, a declarat autoritatea care administrează conductele în acest stat.