Preţ motorină. În ultimele 10 zile, motorina s-a ieftinit cu 12 bani/l, iar benzina cu 4 bani/l în staţiile OMV şi Petrom, după ce în cele 2 săptămâni premergătoare se scumpiseră cu 24, respectiv 29 bani/l. În urma ieftinirilor de sâmbătă, preţul motorinei standard din staţiile Petrom, de 7,57-7,60 lei/l, este cu 2 bani mai redus decât cel din staţiile Lukoil concurente.
Veste proastă pentru românii cu maşini diesel. Ce se întâmplă cu motorina de duminică
De asemenea, motorina standard comercializată în staţiile premium OMV la un preţ de 7,65-7,70 lei/l este cu 6 bani mai ieftină decât în staţiile concurente ale MOL şi Rompetrol, care vor efectua, probabil, la rândul lor ieftiniri în orele următoare, comentează Profit.ro.
Preţul benzinei a rămas sâmbătă neschimbat, vezi AICI tarifele în toată ţara
Preş motorinp. UE impune plafoane de preț pentru motorina și păcura din Rusia
Țările UE au convenit asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a stabili plafoane de preț pentru produsele petroliere rusești, a anunțat vineri președinția suedeză a Uniunii Europene, relatează Reuters.
Diplomații UE au spus că limitele de preț convenite de ambasadorii pentru cele 27 de țări UE sunt de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium, cum ar fi motorina, și un plafon de 45 de dolari pe baril pentru produsele reduse, cum ar fi păcura. Propunerea este ca acestea să se aplice din 5 februarie. Polonia și statele baltice Letonia, Lituania și Estonia au făcut eforturi ca plafoanele să fie stabilite la niveluri mai scăzute pentru a reduce veniturile Rusiei din combustibil, au spus diplomații, trăgând discuțiile de zile întregi.
Plafoanele de preț, împreună cu interdicția UE asupra importurilor de produse petroliere rusești, fac parte dintr-un acord mai larg între țările din Grupul celor șapte (G7). Aceast vine după plafonul de 60 de dolari pe baril impus țițeiului rusesc pe 5 decembrie, pe măsură ce țările G7, UE și Australia încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul în Ucraina.
Ambele plafoane funcționează prin interzicerea companiilor occidentale de asigurări și de transport maritim să asigure sau să transporte mărfuri de țiței și produse petroliere rusești, cu excepția cazului în care acestea au fost cumpărate la sau sub prețul plafon stabilit.
Rusia vrea să își majoreze exporturile de motorină
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea Europeană, a plafonului de preţ şi a lipsei tancurilor petroliere, arată datele furnizate de traderi şi de platforma Refinitiv, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Un embargou privind importurile de produse petroliere rafinate ruseşti în ţările UE va intra duminică în vigoare, iar Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) ar urma să impună la rândul său plafoane de preţ pentru livrările ruseşti de combustibili.
În pofida acestor măsuri restrictive, exporturile totale de motorină din porturile ruseşti de la Marea Neagră şi Marea Baltică ar urma să crească cu 5% până la 10% în luna februarie comparativ cu luna ianaurie, până la 4,2-4,3 milioane de tone, arată datele furnizate de traderi.
Rusia şi-a majorat deja livrările de motorină spre Turcia şi Maroc, în încercarea de a-şi redirecţiona produsele petroliere înaintea embargoului UE.
Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să ştie angajaţii, ce este total interzis în acest an. Când expiră tichetele de vacanţă!
Cu toate acestea, sursele din piaţă spun că, în această lună, livrările de motorină de la rafinăriile ruseşti ar putea fi mai mici decât se preconiza. „Pe lângă embargou, livrările de produse rafinate ar putea fi afectate de vremea nefavorabilă din porturile Novorossiisk şi Tuapse de la Marea Neagră”, a spus unul dintre traderi.
De asemenea, rafinăriile ruseşti ar putea reduce producţia de carburanţi în funcţie de nivelul plafonului de preţ, care nu a fost încă stabilit, susţin traderii. „Dacă marjele vor deveni negative, producţia de combustibili ar putea să scadă rapid şi semnificativ”, a adăugat un trader.
Lipsa de tancuri petroliere disponibile este un alt factor care ar putea limita exporturile ruseşti de motorină, a adăugat o sursă citată de Reuters.