Preţul alimentelor de bază a crescut. Dacă în septembrie 2021, o persoană din Bucureşti plătea 80 de lei pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere, luna aceasta preţul aceluiaşi coş depăşeşte 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, conform unei analize realizate de Zf.ro.
Pe fondul războiului din Ucraina a fost generată o creşterea preţurilor cerealelor pe bursă, rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni.
Citeşte şi: Inspectorii ANPC verifică autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele STB. Sănătatea oamenilor pusă în pericol
Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul. Majorarea preţului cerealelor a generat un val de scumpiri, iar acest lucru s-a văzut şi la raftul magazinelor. În cazul făinii, baza este grâul, iar o tonă costă 380 euro/tonă, în creştere cu 60% faţă de acum şase luni, arată datele EuroNext.
În cazul uleiului, baza este floarea-soarelui, iar o tonă de seminţe de floarea-soarelui costă 1.200 dolari/tonă, adică circa 1.000 euro/tonă, conform Mundus Agri, platformă de ştiri şi tranzacţionare pentru piaţa internaţională a mărfurilor alimentare şi furajere.
Creşteri importante de preţ au avut şi băuturile. În unele lanţuri de magazine, apa plată de doi litri (bax şase sticle) a crescut cu aproape 2 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 10%.
Şase dintre cele mai căutate produse alimentare în luna martie pe platforma Monitorul Preţurilor a Consiliului Concurenţei sunt din categoria ulei de floarea soarelui. Datele confirmă astfel interesul mare al consumatorilor pentru acest bun în ultima perioadă. Primele patru produse alimentare care apar în topul căutărilor sunt Coca-Cola, zahăr Coroniţa, banane şi făină Băneasa. Ele sunt urmate de şase mărci de ulei de floarea-soarelui, respectiv Untdelemn de la Bunica, Argus, Floriol, Unisol, Spornic, Ardealul.
Monitorul Preţurilor este un proiect realizat de Consiliul Concurenţei în parteneriat cu Guvernul prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), fiind consultată Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii, dar şi cu ONG-urile care se ocupă de protecţia consumatorilor. Monitorul Preţurilor Produselor Alimentare este o platformă care afişează preţul produselor din circa 1.700 de magazine.
Prin intermediul platformei online Monitorul Preţurilor, consumatorii pot verifica atât preţurile alimentelor, cât şi pe cele ale carburanţilor, fără a necesita deplasarea în locaţiile fizice ale magazinelor sau ale benzinăriilor.