Preţul alimentului-vedetă al sărbătorilor de iarnă s-a dublat anul acesta. Dacă anul trecut carcasa de porc în viu costa 10-11 lei per kilogram, în prezent aceasta costă 17-18 lei, chiar și 21 de lei/kg, după cum apare în anunțurile postate pe diverse site-uri de specialitate.
Fermierii justifică creşterea preţului prin faptul că au crescut şi preţurile la furaje. Cu toate astea, la ferme, carnea de porc se vinde la un preț mai mic decât în gospodăria unui țăran, potrivit Ştirile Pro TV. Dar chiar și aici tot a crescut cu 40% față de anul trecut. Astfel, în prezent, dacă cineva vrea să își cumpere un porc care cântărește 150 de kilograme, la un preț de vânzare de 16 lei/kg, plătește 2.400 de lei.
Din fericire, dintr-un porc se obţin multe preparate: slănină, ciolane, cârnați și carne pentru fripturi. Aceste produse, dacă ar fi luate din comerţ, ar ajunge să coste 3.845 de lei.
Şi ca şi cum scumpirile la alimentele de bază nu ar fi fost suficiente, românii se mai luptă şi cu pesta africană. În acest an, peste 90 la sută din cazurile din statele Uniunii Europene sunt în România, potricit statisticilor Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
Citeste si Carnea de porc Mangalița, noua vedetă în meniul de Crăciun. Cât costă un kilogram de ceafă
Fermierii români pot asigura acum doar 20% din carnea de porc proaspătă pentru consum, a anunțat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Acesta a explicat că producția de carne de porc din fermele românești, mică în această perioadă din cauza pestei porcine africane, este la concurență acerbă cu importurile din ce în ce mai mari pentru că românii nu au renunțat la consum.
”Am ajuns în situația aceasta dintr-un motiv simplu, pe de o parte, dar în același timp dureros. Motivul este foarte foarte scurt: pestă porcină africană. De aici a pornit totul, suntem la 5 ani și jumătate de la primul focar apărut în România la o fermă comercială și care a condus în timp la un dezastru din perspectiva producției autohtone de porci și implicit de carne de porc. Simplu, acesta este răspunsul”, a explicat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), citat de agrointel.ro.
Fermierii români se luptă cu pesta porcină africană de peste cinci ani, încă din 2017. În acest an, peste 90 la sută din cazurile din statele Uniunii Europene sunt în România, potricit statisticilor Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
Citeste si Cât costă un kilogram de șorici în 2022. Românii se vor gândi de două ori înainte sa cumpere
„Peste 90% din cazurile de pestă porcină africană din Europa, deci nu numai din Uniunea Europeană, ci și din celelalte țări din jurul nostru, s-au întâmplat în România. Totul pleacă de la faptul că noi avem o structură a crescătoriilor sau a creșterii porcului în România care este total atipică față de toate celelalte țări. Ultimele informații pe care le avem și care se regăsesc și în auditurile făcute de Comisia Europeană, avem peste 430.000 de exploatații înregistrate. Or, asta înseamnă un număr imens de porci, dar împrăștiați în toată țara, de la 1 la 3,4,5 porci. Ori nicăieri în Uniunea Europeană și nici măcar în țări care nu sunt în UE nu mai există o asemenea structură. De unde venea, pe de o parte, și dificultatea de a ține sub control o asemenea boală fără măsuri drastice”, a explicat Ioan Ladoși, președinte APCR.