Treptat, apa devine un „produs de lux”, pentru „doar cei care-și permit”. Prețurile pentru apă și canalizare diferă de la un județ la altul. Cele mai mari tarife sunt în Cluj, de 14,65 lei/mc:
Cluj: 14,65 lei/mc
Buzău: 12,67 lei/mc
Bistriţa Năsăud: 12,41 lei/mc
Vrancea: 12,18 lei/mc
Neamţ: 12,06 lei/mc
Galaţi: 11,87 lei/mc
Constanţa: 11,82 lei/mc
Timiş: 11,59 lei/mc
Vaslui: 11,59 lei/mc
Hunedoara: 11,53 lei/mc
După ce prețurile la energie s-au triplat, iar cele ale carburanților și ale gazului s-au dublat, românii trebuie să plătească de două ori mai mult și pentru apa potabilă.
Anul trecut, metrul de apă potabilă costa în Cluj 4,09 lei. Astăzi a ajuns să coste nu mai puțin de 7,82 lei metrul cub, potrivit Antena 3.
De asemenea, și prețurile apei îmbuteliate au crescut enorm, în marile lanțuri de magazine. Anul trecut, o sticlă de apă potabilă se vindea în medie cu 2,5 lei. Astăzi, cu 3,5 lei.
Legumele de sezon costă mai mult cu 50% faţă de anul trecut. Legumicultorii avertizează că preţurile vor fi şi mai mari, din cauza secetei şi a valului de scumpiri care a afectat România în ultima perioadă.
Există cazuri și mai grave: un legumicultor dintr-o localitate de lângă Bucureşti spune că, dacă luna trecută vindea kilogramul de roşii cu 4-5 lei, acum preţul este dublu.
De asemenea, şi ardeii s-au scumpit foarte mult. Un kilogram costă 10 lei, dublu faţă de anul trecut.
„Zece lei kilogramul de ardei. Mai mult faţă de anul trecut. O să fie mai scumpe şi asta pentru că şi investiţia noastră este mult mai scumpă. Cu scumpirile din ultimul timp, au crescut toate. Să putem avea profit, trebuie să scumpim şi noi produsele”, a explicat un legumicultor.