Preţul aurului a recuperat din terenul pierdut, dar specialiştii sunt sceptici în continuare

Prețul aurului a recâștigat ceva teren miercuri, pe măsură ce revenirea dolarului s-a răcit, dar orice avans suplimentar va fi probabil limitat, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, semnalând noi majorări de rate.
Filip Stan
09 mart. 2023, 17:03
Preţul aurului a recuperat din terenul pierdut, dar specialiştii sunt sceptici în continuare

Aurul la vedere și-a revenit cu 0,3%, până la 1.820,31 dolari pe uncie la prânz (ET), după ce a pierdut aproape 2% în ședința precedentă. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,1%, fiind tranzacționate la 1.822,90 dolari pe uncie la New York.

Între timp, dolarul american s-a relaxat de la maximele de mai multe luni, ceea ce a făcut ca lingourile să fie mai ieftine pentru cumpărătorii din străinătate.

„Aurul poate să crească mult mai mult în urma oricăror date dovish decât poate să scadă în urma oricăror date hawkish care reafirmă comentariile lui Powell”, a declarat Nicky Shiels, șeful departamentului de strategie pentru metale de la MKS PAMP SA, într-o notă Reuters, citat de DC News.

Fed va trebui probabil să majoreze ratele „mai mult decât se așteaptă” ca răspuns la datele recente puternice și este pregătită să acționeze în pași mai mari dacă „totalitatea” informațiilor primite sugerează că sunt necesare măsuri mai dure pentru a controla inflația, a declarat Powell în prima zi a celor două zile de declarații în fața Congresului.

El a continuat apoi miercuri, declarând că oficialii nu au luat încă o decizie cu privire la mărimea majorării ratei „pe care aproape sigur o vor face la următoarea lor ședință”.

„Aurul se va tranzacționa defensiv, probabil la o distanță de 1.800 de dolari până la FOMC din martie, deoarece Powell a creat incertitudine atât în privința mărimii, cât și a sfârșitului creșterilor de rate”, a prezis Shiels, adăugând că accelerarea creșterilor de către Fed a pus un plafon pe termen scurt asupra prețurilor și sentimentului.

„Există încă mai multe riscuri determinate de evenimente pe care piața aurului trebuie să le absoarbă – Powell astăzi, datele privind locurile de muncă vineri, IPC marți”, a declarat Phillip Streible, strateg șef de piață la Blue Line Futures din Chicago.

Turcii rămân cei mai mari cumpărători de aur

Banca Centrală a Turciei a cumpărat 23 de tone de aur în luna ianaurie, fiind cel mai mare cumpărător de metal preţios din întreaga lume în prima lună a acestui an, transmite Bloomberg.

Datele furnizate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arată că în prezent Turcia are o rezervă de aur de 565 de tone, cea mai mare cantitate din istorie.

În total, băncile centrale din întreaga lume au adăugat la rezervele lor aproape 31 de tone de aur în luna ianuarie, achiziţiile lor de metal preţios crescând cu 16% comparativ cu luna decembrie. Banca Centrală a Chinei şi Banca Naţională din Kazahstan au fost al doilea, respectiv al treilea mare cumpărător de aur, adăugând 15 tone, respectiv patru tone de aur la rezervele lor.

Turcia a început să acumuleze aur în ultimele luni şi anul trecut Banca Centrală a Turciei a fost cel mai mare cumpărător de aur din rândul autorităţilor monetare.

Citeşte şi: Enel a semnat acordul cu grecii de la PPC. Activele din România, vândute pentru 1,26 miliarde euro!

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Alertă pentru turiști. Fenomene meteo neobișnuite pe Valea Prahovei
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Anul 2024 marchează schimbări dramatice pe scena globală
MediaFlux
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)