Preţul barilului a explodat după ce SUA şi Marea Britanie au interzis importul de petrol rusesc. UE doar reduce importurile

Președintele SUA Joe Biden a anunțat marți o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și de alte produse energetice, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până în 2022.
Filip Stan
08 mart. 2022, 23:28
Preţul barilului a explodat după ce SUA şi Marea Britanie au interzis importul de petrol rusesc. UE doar reduce importurile

Preţul barilului de petrol a crescut marți, în condițiile în care Statele Unite și Marea Britanie au decis să interzică importurile de petrol rusesc, o decizie care se așteaptă să agraveze perturbările de pe piața energetică mondială, scrie Reuters.

Piața petrolului a câștigat peste 27% de la începutul lunii martie, pe măsură ce invazia rusă în Ucraina s-a intensificat, iar Statele Unite și alte țări au impus mai multe sancțiuni menite să paralizeze economia rusă. Acest lucru a bulversat piețele energetice, în condițiile în care Rusia este cel mai mare exportator de țiței și produse combustibile combinate din lume.

Biden, anunţul care îl clatină pe Putin: interzice importul de petrol, gaze şi cărbune din Rusia

Președintele SUA Joe Biden a anunțat marți o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și de alte produse energetice, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până în 2022.

Țițeiul Brent de referință pentru luna mai a urcat cu 8,06 dolari, sau 6,5%, până la 131,27 dolari pe baril la ora 17:09 GMT. Țițeiul american pentru livrare în aprilie a crescut cu 7,54 dolari, sau 6,3%, la 126,94 dolari pe baril.

Interdicțiile de import ar putea trimite prețurile globale ale petrolului în spirală spre 200 de dolari pe baril, au declarat analiștii de la compania de consultanță Rystad Energy, cu sediul la Oslo.

Marea Britanie va interzice importurile de petrol din Rusia. Putin vrea naţionalizarea multinaţionalelor care au plecat din Rusia
„Cât de sus poate ajunge prețul petrolului? Alegeți o cifră, avem este o piață în dezordine”, a declarat Mike Tran, analist la RBC Capital Markets, într-o notă la începutul zilei de marți.

Mulți cumpărători evită deja petrolul rusesc pentru a nu se angrena în sancțiunile existente, iar Shell a declarat că va opri toate achizițiile la vedere de țiței rusesc, după ce și-a atras critici pentru o achiziție făcută pe 4 martie.

Goldman Sachs și-a majorat prognoza pentru Brent pentru 2022 la 135 de dolari de la 98 de dolari și perspectiva pentru 2023 la 115 dolari pe baril de la 105 dolari, afirmând că economia mondială s-ar putea confrunta cu „cele mai mari șocuri de aprovizionare cu energie din toate timpurile” din cauza rolului cheie al Rusiei.

Diminuarea așteptărilor privind o revenire iminentă a țițeiului iranian pe piețele globale a adăugat o presiune ascendentă asupra prețurilor, pe fondul încetinirii discuțiilor dintre Teheran și puterile mondiale cu privire la activitatea sa nucleară.

Întreruperile de aprovizionare au loc în condițiile în care stocurile continuă să scadă la nivel mondial.

Uniunea Europeană vrea să îşi reducă achiziţiile de gaze ruseşti cu două treimi până la sfârşitul acestui an

Uniunea Europeană a prezentat marţi un nou plan de reducere a dependenţei sale de energia rusă, pe fondul invaziei Ucrainei de către Moscova, al preţurilor în creştere vertiginoasă şi al unui potenţial embargou al ţiţeiului rusesc, transmite CNBC.
Comisia Europeană, braţul executiv al UE, doreşte să înceteze cumpărarea de combustibili fosili din Rusia înainte de 2030 şi a prezentat un nou angajament de a-şi reduce achiziţiile de gaze ruseşti cu două treimi înainte de sfârşitul anului.

Acest lucru ar fi realizat prin diversificarea furnizorilor săi, creşterea producţiei de hidrogen din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodării, a declarat marţi Comisia, într-un comunicat.

Blocul de 27 de membri a fost aspru criticat pentru că depinde prea mult de Rusia pentru energia necesară, în special în urma atacului neprovocat al Moscovei asupra Ucrainei. În 2021, UE a importat din Rusia aproximativ 45% din necesarul său de gaze, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

În 2020, importurile de petrol din Rusia au reprezentat aproximativ 25% din achiziţiile de ţiţei ale blocului, potrivit biroului de statistică al regiunii.

”Am putea elimina treptat cel puţin 155 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce este echivalent cu volumul importat din Rusia în 2021.

Aproape două treimi din această reducere poate fi realizată într-un an, punând capăt dependenţei excesive a UE de un singur furnizor”, a spus Comisia.

UE spune că este pregătită dacă Rusia decide să întrerupă livrările sale gaze.

Ca parte a planului actualizat, comisia doreşte ca naţiunile UE să-şi umple depoziteşe de gaze la un nivel de cel puţin 90%, începând cu 1 octombrie în fiecare an.

În plus, instituţia a adăugat că regulile privind ajutorul de stat ar putea fi relaxate pentru a sprijini companiile care se confruntă cu preţuri mari la energie.

”Trebuie să acţionăm acum pentru a atenua impactul creşterii preţurilor energiei, a ne diversifica furnizorii de gaze pentru iarna viitoare şi pentru a accelera tranziţia către energie curată”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, într-o declaraţie, pe baza comentariilor făcute de comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, la CNBC, săptămâna trecută.

Discuţiile despre dependenţa energetică au loc în timp ce presiunea creşte asupra UE pentru a interzice importurile de petrol şi gaze naturale ruseşti.

Preşedintele american Joe Biden a confirmat marţi că Statele Unite interzic importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia.

Cu toate acestea, multe ţări din UE, în special Germania, sunt îngrijorate că dacă ar lua o măssură similară ar provoca o problemă economică acută.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că, în prezent, aprovizionarea cu energie în Europa ”nu poate fi asigurată în niciun alt mod”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Ungariei, Zoltan Kovacs, a declarat luni, pe Twitter, că Budapesta nu va sprijini ”nicio măsură care ar pune în pericol securitatea energetică a Ungariei”.

Vorbind marţi cu Steve Sedgwick, de la CNBC, Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a spus că critica la adresa UE pentru că depinde prea mult de energia rusă ”este justificată”.

”Acum rectificăm tot ce putem”, a spus el.

Un oficial al UE, care nu a dorit să fie numit din cauza caracterului sensibil al discuţiei, a declarat luni, pentru CNBC, că în prezent nu există un acord între cele 27 de naţiuni cu privire la sancţiunile energetice împotriva Rusiei. Dar, a spus sursa, aceasta va deveni în cele din urmă o măsură pe care o vor lua guvernele naţionale, ceea ce înseamnă că diferite capitale ale UE ar putea lua decizii proprii, fără a fi nevoite să se bazeze pe unanimitatea întregului bloc.

Liderii UE sunt aşteptaţi să dezbată cum să devină mai independenţi de energia rusă, precum şi eventuale sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, joi, când se vor reuni la un summit în Franţa.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Netanyahu îndeamnă poporul iranian să se opună regimului de la Teheran în noua sa adresare video
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia