Preţul benzinei şi motorinei este în continuă creştere. Prin comparaţie cu luna mai, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7,2%. Asta înseamnă că un plin de 50 de litri de combustibil costă acum cu 28 de lei mai mult decât în urmă cu o lună. În schimb, preţul motorinei a crescut cu 2,8%, iar acest lucru implică 12 lei mai mult pentru un plin de carburant.
Potrivit Peco Online, cele mai mici prețuri la carburanți în România s-au înregistrat la o benzinărie din Arad, unde un litru de benzină costa 7,88 lei, iar un litru de motorină 8,40 lei.
Citeşte şi: Criza de combustibil ameninţă Europa. Preţul carburanţilor ar putea exploda. Avertismentul şefului AIE
De 1 iunie, cea mai ieftină benzină în București costă 8,22 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină 8,79 lei pe litru. GPL se vinde cu cel puțin 4,10 lei pe litru.
În marile orașe din România, prețurile carburanților le depășesc uneori pe cele București:
– Timișoara: 8,24 lei litrul de benzină, 8,83 litrul de motorină, 4,15 litrul de GPL
– Constanța: 8,24 lei litrul de benzină, 8,82 litrul de motorină, 4,14 litrul de GPL
– Cluj Napoca: 8,26 lei litrul de benzină, 8,83 litrul de motorină, 4,15 lei litrul de GPL
– Iași: 8,26 lei litrul de benzină, 8,83 lei litrul de motorină, 4,15 litrul de GPL
Carburanţii s-au scumpit în ultimeletrei luni în România. Preţurile au depășit 8 lei pe litru pentru prima dată la începutul lunii martie.
De exemplu, la începutul anului 2022, benzina şi motorina aveau preţuri mai mici cu aproape 2 lei pe litru. Prețul mediu al benzinei la data de 25 ianuarie era de 6,59 lei pe litru, în timp ce prețul mediu al motorinei era de 6,52 lei pe litru.
Creșterile înregistrate în 2021 și 2022 vin după o perioadă în care prețurile atât pentru benzină, cât și pentru motorină, scăzuseră puternic. În 2020, benzina atinsese minimul ultimilor 10 ani, în timp ce motorina nu se mai vânduse la un preț atât de redus din 2017.
Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor internaționale la produsele petroliere, în condițiile în care România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, conform Digi24. Prețul barilului de țiței a făcut un salt și a trecut de 123 de dolari, după ce la Bruxelles s-a ajuns la un acord privind impunerea unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte. În plus, benzinarii care aduc petrol cu vaporul prin Marea Neagră pentru rafinăriile lor se confruntă și cu costuri de transport și de asigurare în creștere ca urmare a războiului din Ucraina.
Citeşte şi: Salarii de 1000 de euro la angajare. Este criză uriaşă pe piaţa muncii