Luni dimineață, 8 iulie, prețul carburanților a înregistrat o nouă scumpire, marcând a treia creștere de preț de la începutul lunii. Prețurile au depășit pragul de 7,60 lei pe litru pentru motorina standard. În stația Petrom de pe strada Brașov din București, liderul pieței de distribuție a carburantului din România, prețul afișat astăzi, 8 iulie, este de 7,53 lei pe litru pentru benzina standard și de 7,63 lei pe litru pentru motorina standard.
Astăzi, 8 iulie, Petrom a crescut prețul benzinei și motorinei cu patru bani pe litru, o mișcare care va fi, cel mai probabil, urmată și de alți mari distribuitori de carburanți. Aceasta reprezintă a treia scumpire a carburanților în această lună până acum, interval în care s-a înregistrat și o singură ieftinire. Scumpirea precedentă a avut loc acum patru zile, pe 4 iulie, când Petrom a majorat atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei cu cinci bani pe litru. Pe data de 2 iulie, carburanții s-au ieftinit ușor, cu patru bani pe litru. Pe 1 iulie, prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, în urma creșterii accizei la carburanți. Companiile petroliere au transferat automat în prețul final de la pompă acciza majorată, împreună cu cota de TVA aferentă.
Tot astăzi, prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era cotat la 86,4 dolari barilul, un nivel ridicat, deși ușor mai mic față de pragul de 87 de dolari înregistrat zilele trecute. Prețul petrolului este în creștere după ce datele din SUA au arătat că stocurile sunt scăzute în sezonul vacanțelor, iar consumul are o tendință ascendentă.
La creșterea prețului petrolului contribuie și temerile legate de uraganele din Atlantic, al căror sezon a început, și care ar putea afecta instalațiile petroliere din sudul și estul SUA. De asemenea, politica Arabiei Saudite de a crește prețurile pentru țițeiul destinat piețelor europene are un impact semnificativ. Există astfel previziuni conform cărora prețul țițeiului va depăși pragul de 90 de dolari pe baril, pe fondul unei cereri mai mari decât oferta disponibilă.
Petrom rămâne lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, operând o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 sub brandul Petrom și 162 sub brandul OMV.
Citește și: Apare taxa pe kilometraj în locul taxei pe carburant. Cât vor trebui să plătească șoferii