Preţul carburanţilor îi face pe români să treacă pe GPL. Avantaje şi dezavantaje

Şoferii români iau în calcul montarea instalațiilor GPL, alternativa mai ieftină și mai verde a benzinei şi a motorinei.
Filip Stan
28 iul. 2022, 14:08
Preţul carburanţilor îi face pe români să treacă pe GPL. Avantaje şi dezavantaje

Odată cu creșterea accelerată a prețurilor din ultimele luni la carburanți, tot mai mulți români iau în calcul montarea de instalații GPL pe mașini. Această trecere la un carburant neconvențional are și avantaje, dar și dezavantaje. În Europa, în țări precum Germania, Spania și Franța aceasta piață a explodat. În România tendința este în creștere, 5% dintre șoferi folosesc acest combustibil.

„În perioada aceasta lucrările și solicitările au crescut cu 40-50%. Primul avantaj este economia de bani. Al doilea avantaj ar fi economia în ceea ce privește mediul, pentru că GPL-ul este un carburant verde, eco. 45% este procentul mediu de economie mers pe GPL versus benzină. O investiție medie pentru o instalație de GPL pentru o mașină cu un motor pe injecție normală se amortizează în aproximativ 15 mii de kilometrii,” a explicat recent Valentin Bălăceanu, director vânzări service GPL.

O instalaţie de pe gaz de ultimă generaţie are un preţ de pornire de 2.200 de lei, cu montaj inclus, conform Monteazăgpl.

Înainte de a lua această hotărâre, trebuie să întrebaţi specialiştii exact ce implică întreaga conversie şi se piese vor fi montate pentru a permite alimentarea cu gaz. Preţurile diferă în funcţie de motorul maşinii.

Metoda genială prin care românii scapă de preţurile mari de la pompă! Au luat cu asalt service-urile pentru a-şi pune GPL pe maşini! Cât costă conversia şi cum se poate face

Dezavantajele combustibilului
După montaj autoturismul va funcționa în sistem BI-FUEL. Va porni întotdeauna pe benzină, iar trecerea pe GPL se va face imediat ce temperatura apei în motor va atinge aproximativ 35 de grade. Reviziile tehnice la o instalație GPL se efectuează la 6 luni sau maxim 15.000 km.

GPL-ul este un combustibil care se obține la un cost relativ scăzut și este un carburant ecologic, prețul final de vânzare la stațiile de alimentare, fiind aproximativ la jumătatea prețului benzinei. Astfel, la un rulaj de 50 km pe zi, într-o lună economisim 623 de lei.

Dar avem și dezavantaje, unul dintre acelea fiind că rezervorul de gaz necesită sacrificarea unui spațiu suplimentar, iar în unele cazuri este afectată și puterea motorului.

În România, numărul stațiilor GPL trece de 2.000, iar procentul de autoturisme care folosesc GPL este de aproximativ  4% din parcul auto național.

Ion Iliescu, românul care conduce Tico, a ajuns pentru al cincilea an consecutiv în Grecia: „A mers perfect! Consum pe GPL, nu-ți bați capul cu prețul combustibilului. Am estimat 1000 de lei pentru vreo 3000 km”

Instalatie GPL: preturi, avantaje si dezavantaje

Pe măsură ce prețurile în creștere la benzina și motorină continuă să afecteze șoferii din întreaga lume, apare o nevoie tot mai aprigă pentru acele surse alternative de alimentare care pot contribui la reducerea costurilor de combustibil.

O opțiune care devine din ce în ce mai populară este alternativa kitului de instalatie GPL — un tip de combustibil care nu numai că este mai ieftin, dar este și ușor de transformat pentru a fi acceptat de vehiculul dumneavoastra.

Cu ajutorul unui kit de instalatie GPL, vă puteți moderniza rapid și ușor autoturismul pentru a fi compatibil cu GPL auto, oferindu-vă acces la o sursă de combustibil fiabilă și ieftină, comparativ cu benzina sau motorina.

În contextul acestor creșteri de pret, sursele de combustibil auto GPL și instalatia GPL au căpătat o amploare fantastică. Motiv pentru care, în această postare de blog ne-am hotărât să discutăm despre avantajele, dar și dezavantajele instalatiei GPL.

Rămâneți, așadar, alături de noi și veți afla o mulțime de informații utile despre sistemul instalatiilor GPL. Și, sperăm noi, ca la finalul acestui articol să decideți dumneavoastra dacă instalatia GPL se potrivește sau nu pentru masina pe care o conduceți.

Instalatii GPL auto ca tip de carburant alternativ

Gazul petrolier lichefiat, cunoscut cel mai adesea sub acronimul de GPL sau AutoGas, este un amestec prezent în gazele naturale sau dizolvate în petrol. Componentele gazoase din care este alcătuită instalatia GPL — propanul și butanul — sunt ușor de lichefiat, de unde și denumirea generală a carburantului rezultat din acest amestec.

Alternativa unor instalatii GPL auto a devenit o opțiune fiabilă în rândul șoferilor, întrucât acest tip de instalatie GPL este deja o tehnologie ajunsă la perioada de maturitate. Gazul este mai curat, lasă mai puține depuneri carbonice la ardere și permite ca uleiul de motor să rămână curat mai mult timp. Sistemul dual utilizează gazul lichefiat pentru a asigura lubrifierea camerei de combustie și pentru a preveni uzura prematură a supapelor produsă de alte sisteme GPL de gaz nelichidate.

Instalatia GPL auto cu benzina vs. cu motorina

Autoturismele cu instalatie GPL sunt duale, în sensul în care pot fi alimentate atât cu combustibil auto GPL, cât și cu benzina sau motorină, în funcție de configurația autoturismului. Cu toate acestea, kitul unei instalatii funcționează diferit de la un tip de carburant la altul.

În cazul motoarelor pe benzina, dacă rezervorul cu instalatie pe gaz se epuizează, sistemul trece manual sau automat la modul benzina, fără ca șoferul să perceapă acest lucru, cu excepția unui indicator luminos.

În cazul unui rezervor alimentat cu motorină, sistemul electronic al acelei masini face ca instalatia GPL și motorina să se amestece în proporții corespunzătoare. Acest amestec se simte în momentul în care șoferul forțează turațiile de motor.

Este masina dumneavoastră potrivită pentru montajul unei instalatii pe gaz?

Astăzi, alegerea unui vehicul depinde de foarte mulți factori importanți, pe care este bine să îi luați în calcul înainte de a lua o decizie pripită. Fie că vă doriți o mașină mică, de oraș, fie o variantă mai mare, un SUV sau un crossover, alegerea vă aparține. Totuși, necesitatea alimentării cu carburant revine ambelor variante.

Prețul carburanților în România, pe 28 iulie 2022. Cât costă benzina și motorina

În medie, economia de combustibil reprezintă aproape jumătate din costul total de funcționare al unei mașini. Așadar, atunci când faceți selecția, este important să alegeți un vehicul auto fiabil și, bineînțeles, unul pentru care opțiunea unei instalatii GPL este posibilă.

Pentru a simplifica problematica alegerii autoturismului, vă putem spune că dacă doriți să optați pentru instalatie pe gaz, o puteți face cu ușurință pentru aproape toate autoturismele care funcționează deja pe benzină. Cât despre motorină, lucrurile se complică în sensul în care apar anumite impedimente în ceea ce înseamnă funcționarea autoturismului și consumul de combustibil. Revenim asupra acestui detaliu în rândurile ce urmează.

Avantaje și dezavantaje ale instalatiilor pe gaz

La nivel de consum, instalatiile pe gaz pentru autovehicule sunt concepute pentru a fi extrem de eficiente și ușor de utilizat. Componenta principală a unei instalatii GPL tipice este un rezervor care se află în portbagajul mașinii, care găzduiește gazul și îl face să circule direct către motor.

Pentru a asigura o funcționare fără probleme, acest sistem încorporează mai multe module de siguranta, cum ar fi regulatoare de presiune, filtre, un mecanism de închidere automată în caz de defecțiune și multe altele.

În general, aceste caracteristici fac dintr-o instalatie o alegere excelentă pentru oricine cauta o masina buna, fiabilă și fără probleme la alimentarea cu carburant. Dacă sunteți în căutarea unei eficiențe sporite a carburantului, montajul instalatiei GPL este o alegere buna de luat în calcul atunci când vă doriți să scădeți din pretul pe combustibil.

Avantaje instalatie GPL

Deși investiția inițială pentru o instalatie poate fi mai mare decât costul benzinei sau al motorinei, economiile pe termen lung fac din GPL o alegere mai economică. Pe lângă faptul că este mai ieftin la pompă, GPL-ul arde, de asemenea, mai curat decât alți combustibili, ceea ce poate economisi bani la întreținere și reparații.

O instalatie GPL tipică necesită un buget cuprins între 500 și 1000 de euro, în funcție de caracteristicile motorului (dacă este cu injectie unică sau multipunct). Totuși, un calcul atent arată că la nivel de pret și costuri, totalul înlocuirii pieselor uzate este mult mai mic decât economiile realizate prin păstrarea combustibilului clasic (benzina sau motorina). În general, un sistem GPL se amortizează în decurs de un an, dacă mașina este utilizată zilnic — după aproximativ 10.000 km.

În plus, indiferent de marca mașinii dumneavoastra, orice autoturism pe bază de instalatie GPL ofera mai puține noxe și emisii de carbon, fiind în acest fel mult mai prietenos cu mediul înconjurător decât carburantul clasic.

Asigurarea auto pentru un autovehicul dotat cu sistem GPL nu va fi mai scumpă decât asigurarea unui autovehicul ce funcționează doar pe motorină/benzină.

Dezavantaje

Chiar dacă pretul nu reprezintă un impediment pentru montajul unei instalatii GPL, poate că schimbarea radicală a construcției masinii dumneavoastră o va face. Din nefericire pentru posesorii de autoturisme mici, partea de montaj a unei instalatii GPL va ocupa o buna parte a portbagajului autoturismului dumneavoastră.

Montajul unei instalatii GPL pe masini cu care se îndeplinesc sarcini de rutină poate să nu prezinte probleme la nivel de motor și puterea sa. Totuși, dacă dumneavoastră vă știți un împătimit al vitezei și vă face plăcere să accelerați, aceste produse pe gaz ar putea să nu fie o variantă pentru dumneavoastră, fiind problematice la nivel de motor.

Desigur, nu este un dezavantaj uriaș, pentru că nu trebuie să vă gândiți acum că montajul unei instalatii GPL vă va încetini autoturismul, însă trecerea de la 100 km/h la 150 km/h se va face o idee mai greu decât pe varianta clasică de combustibil, cu aproximativ 1,5 secunde mai greu, deci nu este chiar atât de grav, însă poate reprezenta un dezavantaj.

Și, bineînțeles, un alt impediment produs de instalatii GLP este acela că pentru autoturismele diesel, eficiența motorului este mult mai afectată decât a celei pe benzină. Diferit de benzină, motorul diesel va funcționa dual (motorina și auto GPL), iar în acest fel eficiența și consumul vor fi afectate semnificativ, întrucât alimentarea se va face cu ambele tipuri de carburanți.

Daca aveți în vedere montajul instalației GPL, va trebui să țineți cont și de faptul că accesul autovehiculelor dotate cu sisteme GPL este interzis în parcări subterane și supraterane de tip închis.

Merită sau nu să vă montati aceasta instalatie?

În domeniul auto GPL, serviciile de montaj ale unei instalatii devin mai mult o necesitate pe care șoferii încep să o analizeze din cauza creșterii de pret pe carburant. Un kit de instalatie presupune, după cum ați putut observa și dumneavoastră, atât de avantaje, cât și de dezavantaje.

În functie de autoturismul dumneavoastră, de configurația pe care o aveți instalată pe masina și de trasee, experienta GPL poate fi atât benefică, cât și costisitoare și deloc o opțiune potrivită. Vă invităm să cântăriți cu atenție toate informațiile oferite și să alegeți înțelept, întrucât modificările pe care le aduceți autoturismului dumneavoastră acum, îi vor afecta garanția cu care a venit la achiziție.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Polipii colonici: Detectați devreme, pot preveni cancerul colorectal
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București