Prețul carburanților la 29 octombrie. Prețurile pentru benzina standard, motorina standard şi motorina premium au înregistrat marți o scădere. Nu este o scădere mare, ci una minusculă, de doar doi bani pe litru.
Marți, un litru de benzină standard costă între 7,03 şi 7,2 lei, un litru de motorină standard – între 7,08 şi 7,19 lei, iar un litru de motorină premium a ajuns să coste între 7,44 şi 7,75 lei, potrivit observatornews.ro.
Preţurile la benzină premium şi la GPL au rămas nemodificate, faţă de cele afişate în ziua precedentă. Asta înseamnă că un litru de benzină premium costă între 7,62 şi 7,9 lei, iar un litru de GPL costă între 3,42 şi 3,44 lei.
Citește și: Concedieri masive la cel mai mare constructor auto din Europa
Prețurile benzinei și motorinei au înregistrat o creștere accentuată în ultima lună, majorându-se cu până la 40 de bani pe litru, iar șoferii din România resimt din plin aceste scumpiri. Dacă la începutul lunii octombrie benzina și motorina se găseau sub pragul de 7 lei pe litru, în prezent prețurile au depășit acest nivel, benzina ajungând la 7,20 lei pe litru, iar motorina la 7,19 lei pe litru. În funcție de locația stației de alimentare, prețurile pot varia, dar în toate cazurile acestea depășesc acum pragul de 7 lei.
Astfel, pentru un plin de 50 de litri, un șofer plătește în prezent în jur de 360 de lei pentru benzină, cu 20 de lei mai mult față de 1 octombrie, când prețul unui plin era de aproximativ 340 de lei. Pentru motorină, majorarea este de aproximativ 15 lei pentru un rezervor de aceeași capacitate, reflectând impactul recentelor scumpiri asupra bugetelor de combustibil ale românilor.
Creșterile de preț la carburanți nu sunt o noutate pentru 2024, acestea având loc și în ianuarie și iulie, când majorarea accizelor a contribuit semnificativ la scumpiri. Totuși, economiștii avertizează că trendul ascendent al prețurilor ar putea să continue și în anul 2025, din cauza modificărilor recente ale Codului Fiscal. Noua lege prevede o taxă suplimentară de 0,5% din cifra de afaceri pentru companiile din domeniul petrolier și al gazelor naturale, o măsură care, conform analiștilor financiari, se va reflecta în prețurile de la pompă.