Preţul carburanţilor urcă din nou spectaculos. Cât costă motorina şi benzina la pompă

La o săptămână după ordonanța adoptată de Guvern, prețurile au început să crească treptat și nu doar la motorină, ci și la benzină.
Filip Stan
13 oct. 2022, 09:25
Preţul carburanţilor urcă din nou spectaculos. Cât costă motorina şi benzina la pompă

Preţul carburanţilor 13 octombrie 2022. Prețurile la motorină și benzină au început să crească din nou, în ciuda măsurii luate de Guvern de a compensa cu 50 de bani prețurile la pompă până la finele anului. Motorina a trecut iar pragul de 8 lei, iar benzina a urcat spre 7 lei. Dumitru Chisăliță, expert în energie, spune că principala cauză este decizia OPEC de a reduce producția de petrol.

Măsura luată recent de Guvern de a prelungi compensarea cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină până la sfârșitul acestui an, măsură despre care premierul Ciucă a spus că a stabilizat și chiar a redus prețurile, nu mai are efectele dorite.

Marcel Ciolacu: Compensarea de 50 de bani pe litru pentru benzină şi motorină se prelungeşte până la sfârşitul anului

La o săptămână după ordonanța adoptată de Guvern, prețurile au început să crească treptat și nu doar la motorină, ci și la benzină.

Astfel, dacă în 29 septembrie prețul mediu al unui litru de motorină era de 7,95 lei, în data de 7 octombrie prețul motorinei a trecut din nou pragul de 8 lei și a urcat la 8,13 lei în data de 11 octombrie, arată datele Peco-online.ro.

Prețurile includ compensarea de 50 de bani decisă de Guvern.

Dacă la motorină eram obișnuiți cu creșteri de preț, pe fondul dependenței de importuri, atunci creșterile de preț la benzină reprezintă o premieră după câteva luni de scăderi continue de preț, în special de la 1 iulie când Guvernul a intervenit cu măsura compensării cu 50 de bani la carburanți.

Astfel, dacă în 29 septembrie prețul mediu al unui litru de benzină ajunsese la 6,61 de lei, din 7 octombrie a urcat la 6,63 de lei și a ajuns la nivelul de 6,73 de lei în data de 11 octombrie.

Principala cauză este decizia OPEC de a reduce producția de țiței

Contactat de HotNews.ro pentru o explicație legată de aceste creșteri de preț, expertul în energie, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că principala cauză este decizia luată recent de OPEC de a reduce producția de țiței.

  • „Timp de circa 2 luni am asistat la o stabilizare a prețului petrolului la 450 de lei pe baril și această liniște pe piața țițeiului a determinat o scădere a prețurilor, atât la benzină, cât și la motorină.
  • În ultima săptpmână însă, prețul barilului de petrol a crescut cu 12% și acest fapt s-a văzut imediat în prețul benzinei, în condițiile în care benzina este făcută din țiței. Crescând prețul materiei de bază a crescut și prețul benzinei. Mă aștept ca această tendință de creștere să se mențină în perioada următoare.
  • De ce a crescut prețul barilului de petrol? Principala cauză este decizia OPEC de a limita oferta prin reducerea producției de țiței.”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Dumitru Chisăliță.

Potrivit acestuia, și la motorină lucrurile sunt în tandem.

  • „Prețul țițeiului a scăzut la început de august cu circa 14% la 450 de lei pe baril, fapt ce a determinat o scădere și la motorină, dar nu atât de mare ca la benzină. Creșterea prețului la motorină este cauzată de cererea mare de motorină în special în Ucraina, unde nu mai este acum nicio capacitate de producție.
  • În plus, România este tributară unor importuri importante de motorină și intră în competiție cu cererea din celelalte țări din regiune – Ucraina, Bulgarie etc.
  • Măsura Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul carburanților a fost benefică și a contribuit la scăderea prețurilor, fapt care s-a văzut într-o scădere bruscă la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare ordonanța de urgență.
  • Ulterior evoluțiile de preț s-au datorat pe de o parte evoluției prețului petrolului și apoi evoluției prețului motorinei tranzacționate în Europa de Est.”, a precizat expertul în energie.

Preţul carburanţilor 13 octombrie 2022. Ce prețuri sunt la benzină și motorină în București

Datele din aplicația Peco-online.ro arată că principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau miercuri, 12 octombrie 2022, următoarele prețuri:

Benzina standard:

  • Petrom: între 6,68 lei și 6,75 lei
  • Lukoil: între 6,66 lei și 6,71 lei
  • Mol: între 6,77 lei și 6,81 lei
  • OMV: între 6,80 lei și 6,83 lei
  • Rompetrol: între 6,77 lei și 6,81 lei

Motorina standard:

  • Petrom: între 8,11 lei și 8,14 lei
  • Lukoil: între 8,11 lei și 8,14 lei
  • Mol: între 8,16 lei și 8,20 lei
  • OMV: între 8,19 lei și 8,22 lei
  • Rompetrol: între 8,16 lei și 8,20 lei

Haos în Franţa din cauza grevelor

Franţa a ordonat miercuri unor angajaţi ai unui depozit de carburanţi al Exxon Mobil să se întoarcă la muncă şi a avertizat că un depozit al TotalEnergies ar putea fi următorul, riscând un conflict mai larg cu sindicatele în timp ce se luptă pentru a asigura aprovizionarea cu benzină după săptămâni de greve, transmite Reuters.

Preţ benzină şi motorină la 11 octombrie. Scumpire semnificativă a carburanţilor
Ministerul francez al Energiei a declarat că rechiziţionează o parte din personalul de la depozitul Gravenchon-Port Jerome, condus de compania Esso France a Exxon, unde sindicatul CGT rămâne în grevă, în pofida unui acord de salarizare cu alte sindicate.

Sindicatele cer majorări salariale pentru a ajuta lucrătorii să facă faţă inflaţiei în ascensiune, în timp ce Europa se confruntă cu una dintre cele mai grave crize a costului vieţii din ultimele decenii.  În timp ce dreptul la grevă este consacrat în constituţia franceză, guvernul poate solicita un număr minim de personal necesar pentru a susţine un serviciu, în anumite circumstanţe. CGT a spus că va contesta decizia în instanţă, odată ce va primi notificările.

O încercare guvernamentală din 2010 de a rechiziţiona personalul rafinăriei a fost suspendată de un judecător. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a declarat marcantă… în zilele următoare”. El a avertizat că guvernul ar putea rechiziţiona personal şi la depozitul TotalEnergies) din Dunkerque, nordul Franţei, unde CGT este în grevă.

Veran a spus că rechiziţiile vor avea loc numai atunci când nu va exista un dialog între sindicate şi conducere. Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că trebuie să ordone ca doar aproximativ 15 până la 20 de persoane să se întoarcă la muncă pentru a relua activitatea depozitelor, ceea ce poate fi realizat prin rechiziţionarea lucrătorilor care nu fac grevă şi prin asigurarea protecţiei împotriva pichetelor.

La depoul Gravenchon-Port Jerome din nordul Franţei, retragerile personalului vor continua, a declarat Thierry Defresne, reprezentantul sindicatului CGT, pentru Reuters, după o întâlnire cu conducerea.

”Conducerea ne-a cerut să permitem cel puţin reluarea livrărilor de produse combustibile disponibile, chiar dacă rafinăriile rămân oprite”, a spus el, adăugând că CGT va discuta acum următorii paşi cu lucrătorii.

TotalEnergies a declarat că este în discuţii cu alte sindicate şi a refuzat să mai comenteze.

CGT a cerut sprijin din partea lucrătorilor din alte sectoare şi au existat semne că acest lucru se întâmplă, după ce un oficial al sindicatului FNME a declarat că unii angajaţi de la centralele nucleare EDF au reluat greva pentru salarii, amânând lucrările de întreţinere la cel puţin cinci reactoare, inclusiv instalaţia Bugey.

Reprezentantul FNME, Viginie Neumayer, a declarat că a transmis un mesaj de susţinere greviştilor de la TotalEnergies şi Exxon.

”Ameninţarea cu rechiziţia, care este mai presus de toate un semn al febrei guvernului, nu şi-a demonstrat niciodată eficacitatea în a ieşi din acest conflict”, a spus Neumayer.

Opririle rafinăriilor şi ale depozitelor de combustibil sunt printre cele mai lungi de când criza costului vieţii a stârnit tulburări de muncă în Europa.

Acţiunile de grevă şi întreţinerea neplanificată au blocat mai mult de 60% din capacitatea de rafinare a Franţei, provocând cozi lungi la benzinăriile franceze şi raţionalizări în unele regiuni.

ExxonMobil a ajuns la un acord cu două sindicate de vârf, pentru o majorare a salariilor cu 6,5% în 2023, dar CGT, care cere o majorare a salariului cu 10%, a respins acordul.

Discuţiile TotalEnergies cu sindicatele rămân în impas.

”Se pare că, deocamdată, conducerea nu este dispusă să facă propuneri care ar putea duce la încetarea grevei noastre”, a declarat Defresne, de la CGT, pentru Reuters.

Sylvain Bersinger, economist la firma de consultanţă Asteres, a declarat că impactul economic ar trebui să fie limitat în acest trimestru.

”O astfel de pierdere de activitate din cauza grevelor este compensată în general în trimestrul următor”, a adăugat el.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!