Preţul gazelor a crescut cu 12% miercuri dimineaţă, de la niveluri deja extrem de ridicate, în timp ce Europa se străduieşte să umple depozitele de gaze înainte de iarnă.
Preţul de referinţă TTF a ajuns la 220 de euro pe megawatt oră, fiind pe cale să atingă un nou record de închidere, depăşind vârful anterior înregistrat imediat după invazia Rusiei în Ucraina. Această creştere a făcut ca preţul gazului să fie de aproximativ 10 ori mai mare decât nivelul la care se tranzacţiona înainte de începerea comprimării livrărilor de către Rusia anul trecut.
Gascade, operatorul reţelei de gaze din Germania, a declarat că fluxurile pe Nord Stream 1 s-au înjumătăţit, ajungând la 20% din capacitate miercuri dimineaţă.
Conducta cheie, care leagă Rusia de Germania, a fost redusă pentru prima dată la 40% din capacitate în iunie, ceea ce i-a determinat pe politicienii europeni să acuze Rusia de armarea livrărilor de gaze ca represalii la sancţiunile impuse în urma invaziei sale în Ucraina.
Rusia a pus reducerea fluxurilor pe Nord Stream 1 pe seama unor probleme cu turbinele, despre care a spus că au fost agravate de sancţiunile occidentale. Dar Gazprom nu a compensat deficitul pe rutele alternative, astfel că preţul gazelor a crescut.
UE a luat măsuri pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, care reprezenta aproximativ 40% din necesar înainte de invazia din Ucraina. De asemenea, în această săptămână, UE le-a cerut membrilor săi să reducă voluntar consumul cu 15% pentru a ajuta la umplerea depozitelor înainte de iarnă.
Dar există în continuare temeri că industria şi consumatorii casninici s-ar putea confrunta cu raţionalizări sau penurii în această iarnă, existând posibilitatea ca Rusia să facă noi reduceri ale livrărilor.
Nicolae Ciucă: Au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze pentru iarna 2022-2023, avem în depozite 55% din cantităţile de gaze asumate
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că la nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze pentru iarna 2022-2023, el precizând că la momentul de faţă, avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate şi că la nivelul consumatorilor casnici, a IMM-urilor, a serviciilor sociale şi a industriei critice se va asigura gazul necesar.
Nicolae Ciucă a dat exemplul situaţiei legate de asigurarea resurselor de gaz la nivelul UE, privind aprovizionare şi consumul, făcându-se apel la o linie de solidaritate la nivelul întregii Uniuni Europene”.
Câciu, întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia: Cu siguranţă. Trebuie intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei pe fluxul ei, că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate
Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat că reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia şi trebuie intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei pe fluxul ei, deoarece undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate.
„Cu siguranţă. Aici aş vrea totuşi să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să îl gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie. Şi a luat măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor, însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile din punctul nostru de vedere au intrat într-un regim prea incert pentru a fi gestionabil. Drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE împreună cu Ministerul Energiei, participăm şi noi, dar întreg Guvernul facem o analiză. Pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic eu, în mod nu numai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine. Banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, să ne înţelegem. Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră. Toată lumea plăteşte taxe. Şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei pe fluxul ei, că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate, din punctul meu de vedere”, a explicat Adrian Câciu, întrebat miercuri dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia.