„Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India„, a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel.
În paralel, la Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut luni dimineaţa cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă largă de produse de la pâine şi până la tăiţei.
Al doilea mare producător mondial de grâu, India a anunţat sâmbătă interzicerea exporturilor de grâu, fără o autorizaţie specială din partea Guvernului, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.
#BREAKING Wheat prices hit record high after India export ban pic.twitter.com/oBLoKF5tTb
— AFP News Agency (@AFP) May 16, 2022
După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat sâmbătă că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Însă decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.
Precedentul record european datează din 13 mai, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă, după publicarea noilor prognoze ale autorităţilor americane cu privire la producţia mondială, previziuni conform cărora în sezonul 2022-2023 producţia de grâu a Ucrainei va fi cu o treime mai mică decât se preconiza anterior.
Prețul grâului a făcut un salt pe piețele internaționale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, relatează BBC. Indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9% la Chicago, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Interzicerea exporturilor vine în contextul în care un val de căldură a afectat culturile de grâu din India, ducând prețurile interne la un nivel record.
În acest an, prețul grâului a crescut cu aproximativ 60% pe piețele mondiale.
Guvernul indian a declarat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită livrări „pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară”. De asemenea, oficialii guvernamentali au declarat că interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită.