Valoarea coșului minim de consum a crescut enorm în ultimii ani. Salariile nu au ținut pasul cu cheltuielile, iar românii fac sacrificii tot mai mari ca să-și asigure un trai decent. Cei mai mulți bani se duc pe mâncare, chirie, facturi, rate la bănci. Comparativ cu 2019, valoarea coșului de consum pentru o familie cu doi copii e aproape dublă.
Veștile proaste vin și în ceea ce privește prețul cărnii de miel din acest an. Pentru că ultimele luni ale anului trecut au adus majorări pe toate planurile, efectul acestora se vede în puterea de cumpărare a românilor. Iată cât ar putea să coste mielul de Paşte 2024. Preţurile au crescut, astfel că puţini români îşi vor mai permite să îl pună pe masă.
Paștele se apropie cu pași repezi, iar crescătorii de animale vorbesc deja despre noile creșteri ale prețului la carnea de miel.
„Toți fermierii trebuie să se unească pentru un nou preț al cărnii de miel! Cum s-au unit toți intermediarii și ne bat an de an. Trebuie să facem un preț bun și să ne ținem cu toții de el, să nu inducem pe nimeni în eroare, pentru că opt dintre noi ținem un preț degeaba, iar doi dau cât trebuie”, a comentat un crescător de ovine pe internet.
La începutul anului se discuta despre o posibilită plafonare a prețului, însă ministrul Agriculturii spune că nu există vreun demers în acest sens.
„Carnea de miel ar putea fi introdusă pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat Vom lua în calcul toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale vor fi consumate de români. Românii își doreau din studiile pe care le-am facut ca aceste alimente să fie reduse. Anumite alimente de bază au scăzut și cu 28%”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Previziunile pentru această primăvară nu sunt bune deloc, potrivit crescătorilor. Estimările sunt de 25-30 de lei pe kilogramul de greutate vie.
Chiar dacă este încă devreme pentru a dezbate acest subiect, unii fermieri susțin că o cantitate minimă estimată pe kilogram pentru acest an poate ajunge la 25 de lei în viu și 35 de lei la sacrificare.