Cea mai ieftină benzină standard din România costă 6,61 lei pe litru, ajungând la un preț de vânzare de 6,11 bani pe litru cu compensarea de 50 de bani. Un preț asemănător a fost ultima dată pe 29 decembrie, când un litru de benzină standard se vindea cu 6,10 lei, potrivit Peco-online.ro. Și benzina premium a înregistrat o scădere, ajungând la 6.57 lei/litru.
Din cauza războiului din Ucraina declanșat în data de 24 februarie 2022, a fost înregistrată o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil, benzina standard trecând în doar câteva săptămâni de 8 lei/litru (11 martie). După o perioadă mică de stagnare, prețul la benzină a început să crească din nou și a atins maximul pe 30 iunie, cu 8,65 lei/litru.
Compensarea de 50 de bani de către stat a oprit într-un final creșterea. Traseul ulterior al prețului a fost unul mai temperat, maximul atins de atunci până în prezent a fost de 7,22 lei/litru, la data de 18 noiembrie.
Operatorii stațiilor de alimentare au efectuat o serie de iefiniri în ultimele două săptămâni, care au dus la scăderea cu aproape un leu din prețul de vânzare.
Citește și: Subvenţia la carburanţi va fi acordată şi în 2023. Veşti bune pentru şoferi în prag de Sărbători
Prețul carburanților va fi compensat și anul viitor. Decizia a fost luată în aceasta dimineață, după o discuție între premierul Nicolae Ciuca cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, conform unor surse citate de ROMANIA TV.
Decizia de compensare cu 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – a intrat în vigoare în luna iulie 2022 şi expira la sfârşitul acestui an.
În luna decembrie, prețurile au scăzut cu până la 80 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură.
Aceste ieftiniri masive au loc în contextul în care, acum șase zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril. Așadar, pare surprinzătoare decizia Petrom de a reduce nu o data, ci de patru ori în doar o săptămână prețurile de o asemenea manieră.
Totuși, decizia se explică prin cotațiile în scădere accentuată la produsele petroliere, cele care, alături de taxe, contează cel mai mult în stabilirea prețurilor la pompă.
Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.