Pentru a da soluţii favorabile în dosare sau a interveni pe lângă colegi, unii dintre judecătorii şi procurorii cercetaţi sau deferiţi justiţiei de către DNA s-au mulţumit să primească, potrivit anchetatorilor, produse alimentare, electronice sau materiale de construcţii, scrie Mediafax.
Alţi magistraţi vizaţi în dosare de corupţie au cerut, pentru favorurile promise sau făcute, maşini sau sume mari de bani, potrivit DNA.
Ultimul caz ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie este cel al colegului lor Dumitru Cristudor, şeful DNA Slobozia, suspendat din funcţie şi trimis în judecată, la începutul lunii iulie, pentru două infracţiuni de luare mită şi favorizarea infractorului.
Potrivit rechizitoriului, magistratul a primit mită în perioada 22-23 mai şi la 1 iunie, de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct sau prin intermediari, două maşini de piatră pentru amenajarea grădinii şi 10 arbori tuia. În schimbul mitei, magistratul ar fi ajutat trei persoane din anturajul lui Taifas să distrugă acte şi obiecte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală.
CITEŞTE ŞI: Topul ţărilor în care se dă mită realizat de Transparency Internaţional. Cât de coruptă e ROMÂNIA
Anchetatorii susţin că bunurile au fost folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care fiul magistratului este asociat.
De asemenea, în septembrie – noiembrie 2012, şeful DNA Slobozia ar fi primit de la Taifas un Audi A4, în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurării unei protecţii necondiţionate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informaţii confidenţiale, în situaţia în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost iniţiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României”.
Anchetatorii au precizat că autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde că magistratul este adevăratul proprietar. În acelaşi dosar, procurorii l-au acuzat şi pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas pentru dare de mită în formă continuată (două acte materiale) şi favorizarea infractorului, precum şi pe Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului. Magistratul se află în arest preventiv din 14 iunie.
CITEŞTE ŞI: Cum cereau şpagă magistraţi şi angajaţi la stat: „Jigodie ordinară! Unde sunt cârnaţii mei?”
De-a lungul timpului şi alţi judecători au primit foloase necuvenite cel puţin ciudate, pe lângă diferite sume de bani:
Ghenadie Ciobanu, fost şef al Parchetului Judecătoriei Hârlău – vin, picioare de oaie, carne de porc şi ouă, 200 de euro;
Lora Constantinescu, adjunctul şefului Parchetului Judecătoriei Buftea – bani şi cartuşe de ţigări;
Tomiţă Neagu, fost prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu – sejur la la Beverly Hills în valoare de 3.300 de lei, un LCD în valoare de 8.300 de lei, un teren intravilan de 1.000 de metri pătraţi;
Dumitru Vlad, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București – un teren de 1.000 de metri pătraţi;
Adriana Veturia Moldovan, fost şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud – un pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa ei de vacanţă;
Numeroşi alţi judecători s-au „limitat” totuşi la a primi mii de euro pentru a favoriza diferiţi infractori.
Viorica Dinu, care a demisionat din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, şi Antonela Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, au fost trimise în judecată de DNA, în iulie, pentru că ar fi luat mită spre a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Staicu şi pentru a interveni în vederea unor soluţii favorabile în alte dosare.
Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că judecătoarele Dinu şi Costache au primit sau au acceptat să primească zeci de mii de euro, pentru a da soluţii favorabile în dosare.
Potrivit reprezentanţilor DNA, în perioada 1 ianuarie- 11 iulie 2013, au fost trimişi în judecată de magistraţii anticorupţie opt judecători şi opt procurori, în sarcina cărora s-au reţinut în special infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită. În unele cazuri, magistraţii au fost trimişi în judecată pentru favorizarea infractorului, furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii, divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului şi constituire a unui grup infracţional organizat.
„Dintre aceştia, şapte magistraţi activau în cadrul unor instituţii din Bucureşti (inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii)”, se precizează într-o adresă a DNA.
În aceeaşi perioadă, nouă magistraţi au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie.
Anul trecut, DNA a trimis în judecată cinci procurori şi cinci judecători. Tot în 2012, cinci magistraţi au primit condamnări definitive.