Preţul pâinii a explodat, iar producătorii de grâu lansează un avertisment terifiant pentru români. Preţul unei franzele s-ar putea dubla în următoarea perioadă. În prezent, o pâine simplă costă aproape doi lei, în funcţie de locul în care e cumpărată. În aceste condiţii, o franzelă ar putea ajunge să coste patru lei.
În unele pieţe din Bucureşti, comercianţii au scumpit franzela cu peste 10% în ultimele zile, până la 2 lei bucata, conform Antena3.
Creşterea preţului pâinii are legătură şi cu faptul că în ultimul an, gazele s-au scumpit cu 45%, combustibilii cu 27%, iar făina cu 16 procente.
Citeşte şi: Cât va costa mielul de Paşte. Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Agriculturii
Invazia Rusiei în Ucraina, una dintre marile exportatoare de grâu, a dus preţul grâului la maximele ultimilor 14 ani, forţând consumatorii de pâine să suporte costurile, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax.
Invazia Rusiei din 24 februarie a afectat grav comerţul din porturile de la Marea Neagră. Acest lucru a dus la creşterea cu 40% a preţurilor globale la grâul de referinţă de la Chicago şi la majorarea inflaţiei globale a alimentelor, deja la cel mai mare nivel din ultimul deceniu.
Citeşte şi: Cum să faci pâine de casă. Cele mai comune greşeli pe care le fac gospodinele
Aprovizionarea cu cereale din Rusia şi Ucraina reprezintă laolaltă 30% din exporturile mondiale de grâu şi 20% din exporturile de porumb. În consecinţă, întreruperea acesteia va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu şi nordul Africii fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei lor de importuri, a declarat Julie Marshall, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.
Chiar și consumatorii din două dintre cele mai mari țări cultivatoare de grâu din lume, Canada și Statele Unite, resimt problemele cauzate de invazie. Astfel, cu mult înainte de cea mai recentă creștere a prețului grâului, Calgary Italian Bakery din Alberta a crescut prețurile cu 7% pentru a ține pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut și cu inflația prețurilor la făină și drojdie.
Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârșitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).
Citeşte şi: De ce se face semnul crucii deasupra pâinii. Ce spune tradiția creștină