Prețul petrolului a crescut din nou. De altfel, numărul mare al civililor din Ucraina care au decedat în război a crescut presiunea asupra ţărilor europene de a impune sancţiuni sectorului energetic al Rusiei. Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a avut o creștere de nu mai puțin de 14 dolari, sau cu 3%, până la 107,53 dolari pe baril.
De altfel, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană. a crescut cu 4,01 dolari, sau cu 4%, la 103,28 dolari pe baril.
Tranzacţiile s-a realizat imediat, iar contractele au avut un câștig cu mai mult de 4 dolari în prima parte a şedinţei, după o scădere cu mai mult de 1 dolar.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin şi susţinătorii săi vor ”simţi consecinţele” evenimentelor de la Bucea, localitate situată în apropierea capitalei Kiev, unde au fost găsite o groapă comună şi cadavre legate împuşcate de la mică distanţă.
Aliaţii occidentali vor conveni asupra unor noi sancţiuni împotriva Moscovei în zilele următoare, a spus el, deşi momentul şi conţinutul noului pachet de măsuri nu sunt clare.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sugerat sancţiuni pentru petrol şi cărbune, adăugând că există ”indicii foarte clare care indică crime de război” ale forţelor ruse.
Citește și: Nicolae Ciucă anunţă sancţiuni drastice după ce a explodat preţul benzinei şi motorinei. „Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi”
Invazia Rusiei labsată în februarie a accentuat îngrijorările legate de aprovizionare, care deja susţineau preţurile.
Sancţiunile şi evitarea de către cumpărători a petrolului rusesc au afectat deja producţia şi au ridicat temeri privind o aprovizionare mai strânsă.
Grupul de hackeri Anonymous a făcut publice fotografii în care ar apărea autorii masacrului de la Bucea. Într-o postare pe Twitter, hackerii susțin că aceștia ”au torturat, violat şi ucis oameni în Bucea”.