Preţul petrolului au scăzut joi cu 7%, cel mai mare declin zilnic consemnat din vara trecută, din cauza temerilor tot mai mari provocate de creşterea cazurilor de Covid-19 în Europa şi de aprecierea dolarului american.
Declinul preţurilor nu a afectat doar ţiţeiul, ci şi preţurile păcurei şi benzinei, care au coborât cu peste 5%.
Pieţele incluseseră în preţuri cel mai bun scenariu, al redresării cererii. Toată lumea sărbătorea campaniile de vaccinare şi reducerea restricţiilor, a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.
”Acum, situaţia din Europa a scăpat de sub control aproape complet. Carantinele din Polonia şi Italia lovesc în centrul scenariului de redresare a cererii şi al tezei care a alimentat creşterea preţurilor”, a arătat Kilduff, potrivit News.ro.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,72 de dolari, sau cu 6,9%, şi au închis la 63,28 dolari pe baril.
Cotaţia petrolului West Texas International (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 4,6 dolari, sau cu 7,1%, la 60 de dolari pe baril.
Ambele contracte au scăzut cu peste 11% începând din 8 martie. Seria de scăderi din ultimele cinci zile este cea mai lungă pentru petrolul WTI după februarie 2020, iar pentru petrolul Brent după septembrie 2020.