Luni, prețurile petrolului au înregistrat o creștere de 6%, cea mai mare creștere zilnică din aproape un an. Acest lucru a fost generat de planurile OPEC+ de a reduce mai mult producția, fapt care a zguduit cu putere piața, a informat Reuters.
Prețul țițeiului Brent a înregistrat o creștere de 6,2%, respectiv 4,91 de dolari, ajungând la 84,80 de dolari pe baril, după ce în 7 martie atingea cel mai înalt nivel, la 86,44 dolari pe baril.
În cazul țițeiului West Texas Intermediate din SUA, cotația a ajuns la 80,50 dolari pe baril, fiind remarcată o creștere de 6,4%, de 4,83 de dolari.
Duminică, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+ a anunțat că își reduce obiectivul de producție cu încă 1,16 milioane de barili pe zi. Acest anunț a zguduit piața din temelie. Potrivit calculelor Reuters, ultimele angajamente aduc volumul total al reducerilor de producție al OPEC+ la 3,66 milioane de barili pe zi, ceea ce este echivalentul a 3,7% din cererea globală.
„Reducerea producţiei de duminică nu a fost pe radarul nimănui… Cu producătorii de petrol din SUA concentraţi pe disciplina capitalului, OPEC+ rămâne la controlul pieţei petroliere”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Conform administrației prezidențiale din SUA, Joe Biden ar fi fost anunțat înainte de decizia OPEC+, însă acesta le-ar fi spus oficialilor saudiți că nu este de acord cu această decizie. În paralel, o serie de analiști au explicat că aceste reduceri ar fi motivate de o slăbire a economiei și de creșterea stocurilor.
Activitatea de producţie din SUA a scăzut la cel mai redus nivel din aproape trei ani în martie, pe măsură ce noile comenzi au scăzut.
Activitatea ar putea scădea în continuare, deoarece creşterile ratelor dobânzii au dus la creşterea costurilor de împrumut, reducând cererea de bunuri.
Analiştii J.P. Morgan au spus că consideră reducerile OPEC+ ca o măsură preventivă pentru a reduce excedentul pieţei în a doua jumătate a anului 2023, în timp ce Barclays vede acum o creştere de 5 dolari, faţă de prognoza de 92 de dolari pe baril pentru preţul petrolului Brent în acest an.
Goldman Sachs şi-a redus previziunile de producţie pentru sfârşitul anului 2023 pentru OPEC+ cu 1,1 milioane de barili pe zi şi şi-a crescut previziunile privind preţul petrolului Brent la 95 de dolari pe baril pentru 2023 şi 100 de dolari pentru 2024, a spus într-o notă.