Prețul petrolului, la cel mai înalt nivel din 2008, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei. Prețul țițeiul Brent, de referință pentru piața europeană, a crescut luni la peste 139 de dolari pe baril, înainte de a scădea din nou la sub 130 de dolari, potrivit BBC. La momentul redactării acestui text, petrolul se tranzacționa la 129,5 dolari barilul, potrivit OilPrice.com, citat de Economica.net.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a afirmat duminică la NBC că “suntem acum în discuții foarte active cu partenerii noștri europeni cu privire la interzicerea importului de petrol rusesc în țările noastre, desigur, în același timp cu menținerea unei aprovizionări globale constante de petrol”.
Senatori americani – atât republican, cât şi democraţi – au prezentat joi un proiect de lege privind interzicerea acestor importuri.
Preşedintele american Joe Biden a declarat că ”nimic nu este exclus” în acest subiect.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, nu a susținut încă pe deplin această idee, deși ea a afirmat ă unul dintre obiectivele principale este să reducă fluxurile de finanțare ale lui Putin.
”Discutăm, în UE, despre o abordare strategică a modului cum să accelerăm investiţiile în energia regenerabilă, despre felul în care să ne diversficăm aprovizionarea energetică”, a declarat ea – fără să menţioneze interzicerea importurilor de hidrocarburi ruseşti.
Citeşte şi: Preţuri foarte mari la energie electrică în Europa. România a atins un nou maxim istoric
Germania se opune embargoului pentru gaze, petrol şi cărbune din Rusia
„Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp”, a explicat ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
„Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a adăugat Baerbock, citată de Agerpres.
„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”, a adăugat Annalena Baerbock într-un interviu acordat canalului ZDF. „Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”, a ţinut ea să adauge.
Poziţia UE în privinţa emargoului pentru gaze, petrol şi cărbune din Rusia este de înţeles în condiţiile în care Rusia îi furnizează 40% din gazele naturale.
Rusia furnizează doar aproximativ 8% dintre importurile americane de produse petroliere, ţiţei sau produse rafinate.