Prețul petrolului, la cel mai înalt nivel din 2008, după anunţul SUA privind un posibil embargo asupra livrărilor din Rusia

Prețul petrolului a spart pragul de 130 de dolari pe baril. Este cel mai mare preţ din 2008 încoace. Luni a crescut cu 79%. Creşterea este pusă pe seama anunţului SUA privind discuţii cu aliaţii despre un posibil embargo asupra livrărilor de ţiţei din Rusia.
Filip Stan
07 mart. 2022, 13:27
Prețul petrolului, la cel mai înalt nivel din 2008, după anunţul SUA privind un posibil embargo asupra livrărilor din Rusia

Prețul petrolului, la cel mai înalt nivel din 2008, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei. Prețul țițeiul Brent, de referință pentru piața europeană, a crescut luni la peste 139 de dolari pe baril, înainte de a scădea din nou la sub 130 de dolari, potrivit BBC. La momentul redactării acestui text, petrolul se tranzacționa la 129,5 dolari barilul, potrivit OilPrice.com, citat de Economica.net.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a afirmat duminică la  NBC că  “suntem acum în discuții foarte active cu partenerii noștri europeni cu privire la interzicerea importului de petrol rusesc în țările noastre, desigur, în același timp cu menținerea unei aprovizionări globale constante de petrol”.

Senatori americani – atât republican, cât şi democraţi – au prezentat joi un proiect de lege privind interzicerea acestor importuri.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că ”nimic nu este exclus” în acest subiect.

Citeşte şi: Un nou record pentru preţul gazelor naturale în Europa. Virgil Popescu: „Ne uităm la toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze. Nu vom avea probleme”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, nu a susținut încă pe deplin această idee, deși ea a afirmat ă unul dintre obiectivele principale este să reducă fluxurile de finanțare ale lui Putin.

”Discutăm, în UE, despre o abordare strategică a modului cum să accelerăm investiţiile în energia regenerabilă, despre felul în care să ne diversficăm aprovizionarea energetică”, a declarat ea – fără să menţioneze interzicerea importurilor de hidrocarburi ruseşti.

Citeşte şi: Preţuri foarte mari la energie electrică în Europa. România a atins un nou maxim istoric

Germania se opune embargoului pentru gaze, petrol şi cărbune din Rusia

„Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp”, a explicat ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

„Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a adăugat Baerbock, citată de Agerpres.

„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”, a adăugat Annalena Baerbock într-un interviu acordat canalului ZDF. „Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”, a ţinut ea să adauge.

Poziţia UE în privinţa emargoului pentru gaze, petrol şi cărbune din Rusia este de înţeles în condiţiile în care Rusia îi furnizează 40% din gazele naturale.

Rusia furnizează doar aproximativ 8% dintre importurile americane de produse petroliere, ţiţei sau produse rafinate.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni