Preţul vaccinului Pfizer a explodat în câteva zile. Prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov, a declarat că au fost semnate contracte cu Pfizer, de către Comisia Europeană, pentru aprovizionarea cu vaccinuri împotriva COVID-19 în 2022 şi 2023 pentru 19.50 euro per doză.
Borissov s-a lăudat cu faptul că solidaritatea europeană şi eforturile lui diplomatice au reuşit să asigure un plus de 2.7 milioane de doze de vaccin Pfizer, ce vor fi livrate în Bulgaria în următoarele două luni.
„Pfizer era 12 euro, apoi a devenit 15.50 euro. Acum sunt semnate contracte pentru 900 de milioane de vaccinuri la un preţ de 19.50 euro. În momentul acesta ne temem cel mai mult de tulpina franceză. Şi tot apar alte şi alte tulpini… 19.50 euro pentru 900 milioane, asta înseamnă aproape 18 miiarde de euro. Mai întâi un vaccin, apoi un a doilea, al treilea, al patrule”, a continuat Borissov, adaugând faptul că trebuie crescut bugetul pentru vaccinare.
În urma unui acord cu companiille producătoare de vaccinuri, Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie preţul vaccinurilor. Cu toate acestea, în luna decembrie, Secretarul de stat belgian, Eva De Bleeker, a pus pe Twitter preţurile negociate de Comisie pentru vaccinuri, cât şi numărul de doze achiziţionate de gurvernul ei. Atunci s-a aflat că o doză de AstraZeneca are preţul de 1.78 euro faţă de 12 euro – Pfizer-BioNTech.
Vizavi de strategia de vaccinare a Bulgariei, în ianuarie ţara a folosit îndeosebi AstraZeneca. Ulterior, Borissov a declarat că ia în calcul o împărţire egală a diferitelor vaccinuri. Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 62.881 de doze de vaccin, dintre care 46.271 – Pfizer, 8.019 – AstraZeneca şi 8.591 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 93 de reacţii adverse – 10 de tip local şi 83 de tip general.
Bilanţ vaccinare 12 aprilie. De la începutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 12.238 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.227 de tip local şi 11.011 de tip general.