Continuă scumpirile, iar majoritatea alimentelor nu fac excepție de la această ”regulă” din 2025.
Conform unei analize realizate de zf, creșterile de prețuri se situează între 2 și 10 la sută.
Dintr-un total de 30 de alimente și băuturi, doar cinci produse au scăpat de ”valul” creșterii prețurilor. Este vorba despre făină, mălai, cartofi, unt şi zahăr, potrivit sursei citate.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în ultimul an, prețurile alimentelor și băuturilor au urcat, în medie, cu 4,54 la sută.
Dincolo de procente, creșterea prețurilor se ”vede” cel mai bine la casele de marcat ale magazinelor, unde un coş de cumpărături săptămânale a ajuns să coste 600 de lei.
Citește și Ciocolata stil Dubai Deluxe, noul produs din portofoliul Lidl. Cât costă delicatesa la raft
În aceste condiții, mulți au renunțat la unele produse cu care se ”răsfățau”, iar reducerile și promoțiile sunt din ce în ce mai căutate, pentru a salva bani din bugetul de cumpărături.
Masa de Paște de anul acesta se anunță, la capitolul prețuri, comparabilă cu cea de anul trecut.
Pentru carnea de miel, se anticipează că nu vor fi prețuri similare celor din 2024 – 35 de lei/kilogram în medie.
Pentru cozonaci, prețurile diferă în funcție de producător și de ingredientele folosite. Un cozonac cu nucă și cacaco poate costa 70-80 de lei, dar și de la 120 de lei în sus, dacă este comandat la o cofetărie specializată în delicatese.
Ouăle costă, în medie, minimum 10 lei cartonul cu zece bucăți.
Cât privește verdețurile pentru masa de Paște, este foarte posibil ca prețul acestora să crească odată cu apropierea zilelor de sărbătoare.