Croația, țara unde a început valul est-european de boicotare a supermarketurilor, a luat măsuri privind prețurile practicate de retaileri. Guvernul a adoptat un proiect de lege ce prevede măsuri extraordinare legate de preţuri, care urmăresc protejarea nivelului de trai al populației și care reprezitnă totodată un răspuns la perturbările pieţei, notează Portfolio, potrivit zf.
Potrivit ministrului croat al Economiei, Ante Susnjar, legea anterioară legată de prețuri data din 1997 și a fost adaptată la provocările de astăzi ale pieţei. ”Această lege permite guvernului să adopte măsuri speciale în situaţii excepţionale când acest lucru este necesar pentru protejarea cetăţenilor şi stabilizarea pieţei”, a explicat ministrul.
Proiectul de lege adoptat de guvernul croat vizează, printre altele, o mai mare transparenţă a preţurilor. Astfel, comercianţii trebuie să publice şi să actualizeze în mod regulat preţurile tuturor produselor pe care le vând pe site-urile lor web. În plus, subt obligați să ofere acces la diferite programe care să permită comparaţii de preţuri în timp real.
Noua lege urmărește, de asemenea, monitorizarea modificărilor de preţ.
Tot al ministrul croat al Economiei a precizat că proiectul adoptat oferă o bază legală pentru introducerea uneia sau mai multor măsuri directe de reglementare a preţurilor. Acestea şi domeniul lor de aplicare vor fi stabilite de guvernul Croației.
Pe de altă parte, prin pot fi impuse plafoane de preţ pentru anumite produse şi servicii.
Proiectul adoptat de guvernul de la Zagreb prevede şi sancțiuni pentru cei care nu respectă noile reglementări. Astfel, pentru încălcarea acestora, persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 30.000 de euro, precum şi confiscarea veniturilor rezultate prin încălcarea legii.
Între timp, boicotarea supermarketurilor, extinsă în Croația la restaurante, cafenele și benzinării, a continuat vinerea trecută pentru a patra săptămână la rând. Chiar dacă interesul populației pentru acest demers a scăzut considerabil, cifra de afaceri din retail este, și ea, în declin – minus 101 milioane de euro în ultimele trei săptămâni, faţă de perioada de trei săptămâni de dinaintea boicotului, arată datele fiscului croat.
Croații au extins boicotul și la brutării, pe motiv că acestea, pe lângă scumpiri, ar fi redus greutatea şi calitatea produselor, practica denumită shrinkflation, relatează Croatia Week.
Magazinele au fost boicotate, la sfârșitul săptămânii trecute, și în Bosnia și Bulgaria, tot în semn de protest față de scumpiri.