Prețuri 2025 – unde sunt cele mai mari adaosuri comerciale, la hipermarketuri sau la magazinele de cartier?
De la furnizor la raft, prețul produselor comercializate în magazinele de la noi este, în medie, cu 18,6 la sută mai mare, cu diferențe de semnificative pe categorii de magazine.
În 2023, adaosul comercial practicat, în medie, în retailul autohton a fost de 18,6 la sută, cu diferențe notabile între companiile mici (adaosuri medii de 24,3 la sută) și cele mari (17,2 la sută, în medie), arată o cercetare a Academiei de Științe Economice (ASE), realizată la cererea Penny România.
Așadar, magazinele de cartier au adaosuri comerciale mai mari, în medie, cu 7 la sută decât hipermarketurile.
Mai exact, cele 42 de companii din comerțul cu amănuntul cu cifre de afaceri anuale de peste 100 de milioane de lei, reprezentând 0,1 la sută din totalul firmelor din acest domeniu, au practicat adaosuri comerciale medii de 17,2 la sută, cu 1,6 pp sub media sectorului, având în vedere o rată a rentabilității exploatării a acestora de 3,5 la sută, cu 0,5 puncte sub media sectorului de 4 la sută, arată aceeași cercetare, potrivit economica.net.
Cât privește cele 566 de companii cu rulaje între 10 și 99,9 milioane de lei, adică 98,2 la sută din numărul total de companii active în 2023, acestea au practicat adaosuri medii de 19,9 la sută, cu 1,3 puncte procentuale peste media sectorului. În cazul acestora, rentabilitatea medie a exploatării a fost de 4,8 la sută, cu 0,8 puncte peste media sectorului.
Cele mai mici business-uri din comerț, dar și cele mai numeroase (33.645 de firme, reprezentând 98,2 la sută) au practicat adaosuri de 24,3 la sută, cu 5,7 puncte procentuale peste media sectorului. Acestea au asigurat o rentabilitate medie a exploatării de 5,8 la sută. Cu mențiunea că rata de eficiență a cheltuielilor de exploatare măsoară eficiența unei companii în gestionarea costurilor operaționale în raport cu veniturile obținute, se mai arată în cercetare.
La 1 august 2023 a intrat în vigoare prima ordonanță de urgență (OUG 67/2023) prin care se instituiau măsuri de reducere a prețurilor la alimentele de bază, prin plafonarea adaosului comercial.
Astfel, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5 la sută, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale. De asemenea, cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash & carry poate fi de maximum 20 la sută față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului, precizează sursa citată.
Citește și Primark face angajări part-time. Retailerul oferă 1.800 de lei pentru numai 4 ore de muncă pe zi