Un kilogram de zahăr costă acum 5,99 lei, prețul fiind de două ori mai mare față de luna august! Ceapa, uleiul de floarea-soarelui, zahărul alb, untul şi laptele (UHT) sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în acest an, arată o analiză făcută pe baza datelor de la Consiliul Concurenţei.
Un coş de cumpărături ce cuprinde unele dintre principalele alimente consumate în mod constant de români costa, în medie, în august 2022, în marile reţele de supermarketuri, hipermarketuri şi discount, 170 de lei. Preţul este cu 9,2% mai mare decât în martie 2022, prima lună ce a marcat începutul războiului ruso-ucrainean şi totodată galopul preţurilor.
Faţă de martie 2020, începutul pandemiei şi perioada considerată de mulţi drept cea cu cele mai mici preţuri, valoarea coşului mediu a crescut cu aproape 20%.
În luna august, rata inflației a ajuns la 15,32%, de la 14,96% în iulie, prețurile produselor alimentare crescând cu 18,22%. Prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 15,98%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Prețul alimentelor de bază, în acest context, a explodat, iar sumele la care acestea se vând este de necrezut. De exemplu, un kilogram de zahăr poate fi cumpărat de pe platformele de comerț online cu suma de 10- 15 lei, conform Gândul.
Într-o postare pe Facebook, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, a atras atenția asupra prețurilor exagerat de mari de pe platformele online, precum eMAG.
Pe aceeași platformă, un litru de ulei este vândut cu patru lei mai scump decât în magazinele fizice, iar kilogramul de făina este cu trei lei mai scump.
Cei ce au văzut postarea nu s-au abținut să comenteze, fiind de părere că vinovați sunt cei ce cumpără produsele la suprapreț.
„Oricine poate vinde orice pe eMAG. Dacă unii vor să cumpere zahăr la 20 ron/kg e strict problema lor”, a spus un utilizator.
„Ferească Dumnezeu nu mai mâncăm zahăr și așa nu e sănătos!”, „Nu e prost cel ce vinde. E prost cel ce cumpără!” sau „Ieșiți în stradă dacă NU vă convine!”, au comentat alții.
Citește și: „Zero taxe pe salariul minim” revine în actualitate în contextul inflaţiei uriaşe