Stațiunea Mamaia rămâne și în acest an printre cele mai scumpe de pe litoral, atât la prețul unei nopți de cazare, dar și la suma achitată pentru a lua masa la un restaurant.
O ciorbă de burtă la un restaurant din Mamaia costă 32 de lei, iar o porție de sarmale cu mămăliguță costă nu mai puțin de 49 de lei.
Reacțiile internauților nu au întârziat să apară. „Îmi place ca și ei se miră. Au pus 3 semne de exclamare”, scrie o utilizatoare, în timp ce altcineva spune „cu 32 de lei faci o oală plină cu ciorbă de burtă”.
La un cunoscut restaurant din zona „Butoaie”, un șnițel vienez costă 89 de lei, iar porție de cartofi pai ajunge la 14 lei. În total, ar trebui să achitați la final 101 lei, potrivit Gândul.ro.
Dacă o persoană vrea să mănânce o ciorbă la prânz, atunci trebuie să știe că la „împinge tava” aceasta costă nici mai mult, nici mai puțin de 20 de lei.
„Cred că românii trebuie informați că există și terase unde o bere costă 6 lei, un suc 5 lei și o pizza costă 28 de lei. Pe scurt, sunt prețuri decente pe care oricine le poate plăti. Dacă facem reclamă numai la ce e scump, e logic că românii pleacă în Grecia în vacanță.”, a declarat un patron de terasă din Mamaia.
„Înainte de pandemie aveam prețurile cu 2-3 lei mai mici. Atunci era plin de lume, acum dacă am două mese pe terasă e bine. Sunt zile în care angajații stau degeaba și nu au ce face pentru că nu vine nimeni”, a spus un alt proprietar de terasă din Mamaia.
Deținătorii plajelor de pe litoralul românesc fac bani frumoși zilnic dorința turiștilor de a petrece o zi la plajă. Cei mai mulți dintre ei se plâng că sunt exagerate și că nu pot face față. Desigur, prețurile diferă de la o stațiune la alta.
Cele mai mari prețuri sunt în Mamaia. Rămâne și în acest an cea mai scumpă stațiune de pe litoral. Prețul mediu pentru un șezlong este de 50 de lei pe zi. Un baldachin poate ajunge să coste chiar și 200 de lei pe zi. În Constanţa, un şezlong la Plaja Modern costă 20-25 de lei, în timp ce în Năvodari, se găsesc şezlonguri şi la 15 lei pe zi.
Primăria Constanţa a decis ca parcarea pe timpul nopţii să fie gratuită atât în oraş, cât şi în staţiunea Mamaia. În schimb, pe timpul zilei se va plăti o o taxă.
Autorităţile locale au adoptat o hotărâre prin care au suspendat plata parcării între orele 19 şi 9 dimineaţa. Decizia este valabilă până la sfârşitul anului, pe 31 decembrie 2022 şi a fost luată în contextul criticilor venite din partea hotelierilor privind tarifele foarte mari la parcare, care ar fi unul dintre motivele scăderii numărului de turiști. Taxa de parcare la Constanța și Mamaia a fost reintrodusă din luna mai, iar costul este de 4 lei pe oră, astfel că pentru 24 de ore un turist ajunge să plătească aproape 100 de lei.
De asemenea, Primăria Constanța susţine, într-un comunicat de presă, că regulamentul parcărilor prevedea, încă de la intrarea în vigoare, posibilitatea ca toți agenții economici care își desfășoară activitatea în zona 0 să poată să beneficieze de un abonament unic în valoare de 199 lei/lună și de un abonament suplimentar în valoare de 499 lei/lună.
La acest moment în stațiunea Mamaia, din cele 6.900 de locuri de parcare sunt contractate doar 100 cu abonament unic, iar aproximativ 1.200 cu abonament suplimentar, susține Primăria Constanța.