Preţuri motorină şi benzină. „Prețurile carburanților sunt fixate de către cele 4 mari companii, de când pleacă din depozit și atunci (în martie – N.R) s-a discutat de un preț de 10 lei, s-au înțeles să fie 10 lei. Marii producători știau că se va ajunge la 10 lei, a ieșit Virgil Popescu și a zis că nu este adevărat, că nu se vor scumpi. A intervenit și Ciolacu și este adevărat că apoi au vorbii cu marii producători, nu mai măriți prețurile, că ne schimbă știa. Și într-adevăra, s-a blocat atunci, dar le-a dat voie să mărească cu câte 15 bani. Prima săptămână nu s-au scumpit, după care au început, 10 bani, 15 bani, până am ajuns la 10 lei ȘI SE CONTINUA. Scumpirea va continua, nu se OPREȘTE AICI”, a afirmat Dian Popescu.
Marcel Ciolacu, atac fără precedent la adresa PNL: M-am săturat să vină tot felul de tiriflici la discuțiile coaliției. Liderul PSD vrea plafonarea preţului la carburanţi
Expertul în energie a opinat că marii producători controlează piața și că este aproape imposibil să fie opriți. „Ei vorbesc între ei, știu când scumpesc carburanții. Uitați-vă în Germania, că și la ei s-a întâmplat la fel și ați văzut, cum au dat lege de naționalizare a companiilor energetice și de înăsprire a sancțiunilor pentru cartelizare, s-a blocat. La noi nu se va întâmpla așa, sunt convins.”
Preţuri motorină şi benzină. Dian Popescu a mai afirmat că, în opinia sa, Guvernul a ales o metodă absolut ineficientă de a menține prețurile sub control. „Asta cu legea antispeculă este o prostie, aia era pe vremea lui Ceaușescu, luai din magazin la prețul impus de stat și vindeai la suprapreț, pentru că nu se găsea. Ce speculă este aici, când vorbim de economie de piață? Aici nu vorbim de speculă, aici e vorba de îmbogățirea companiilor în situații de criză, iar în momente de criză trebuie să aplici metode de criză”, a afirmat expertul în energie.
Preţuri benzină şi motorină, 20 iunie 2022. Litrul de benzină s-a ieftinit din nou. Soluţia lui Teodorovici pentru ieftinirea carburanţilor
Preţuri motorină şi benzină. Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, despre creşterile de preţuri ale carburanţilor: Nu am descoperit încă indicii privind înţelegeri de tip cartel
Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei Dan Virgil Pascu a declarat, joi, despre creşterile de preţuri ale carburanţilor, că instituţia nu a descoperit încă indicii privind înţelegeri de tip cartel.
”Creşterile sunt fără îndoială substanţiale, sunt spectaculoase, o simt şi eu ca persoană, când merg la pompă şi alimentez, însă, de partea cealaltă, a biroului, vă spun că nu am descoperit încă indicii privind înţelegeri de tip cartel”, a spus vicepreşedintele Consiliului Concurenţei. El a precizat că aceste creşteri urmează un trend, în funcţie de creşterile de preţuri din Uniunea Europeană, noi afându-se un pic mai jos decât media. ”Ştiu că nu consolează, avem puterea de cumpărare mai mică, într-adevăr, dar piaţa benzinei este cel puţin europeană iar cea a diesel-ului este globală. Aici noi nu avem instrumente de influenţare a preţului”, a mai spus Pascu.
Legea anti-speculă. Se stabilesc categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat
Actul normativ va stabili unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat. De asemenea, va fi interzisă limitarea producţiei acestor categorii de bunuri, dar şi păstrarea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în debutul şedinţei de Guvern, că trebuie protejaţi cetăţenii şi economia.
Premierul a cerut Ministerului Finanţelor şi Ministerului Energiei ”să verifice elementele de preţ la carburanţi”, pentru a exista o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al preţului la carburanţi.