Oamenii care vin să viziteze Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca trebuie să scoată sume consistente de bani din buzunar dacă vor să intre în atmosfera de sărbătoare.
Chiar dacă vizitatorii se plâng că prețurile sunt exagerat de mari, primarul Emil Boc spune că acestea „sunt exact ca cele de la Sibiu, de la București, de la alte târguri de Crăciun”.
„Eu am văzut niște analize în presă care arată că prețurile de la Cluj sunt exact ca prețurile de la Sibiu, de la București, de la alte târguri de Crăciun. Dacă au greșit ei, greșesc și eu, pentru că în toate aceste locuri spațiul acesta public trebuie scos la concesiune. Este o taxă minimă prevăzută de Consiliul Local pentru ocuparea domeniului public și când scoți la concesiune bineînțeles că vine cineva și oferă un ban pe metru pătrat, care e minimul prevăzut de lege. De acolo încolo, noi nu avem altă treabă. Deci nu avem legături cu prețul de piață”, a spus edilul, în cadrul unei emisiuni radio.
O zi de distracție pentru o familie cu doi copii costă cel puțin 300 de lei.
Mai exact, o tură cu caruselul pentru copii (30 de lei), o tură cu roata (60 de lei), plus câte un langoș de persoană (80 de lei), plus două ceaiuri pentru copii (28 de lei) și două vinuri fierte pentru adulți (30 de lei).
Dacă ți se face foame, la buget s-ar mai adăuga minimum 120 de lei, având în vedere că patru porții de cartofi prăjiți costă 60 de lei. Ar fi un total de 348 de lei, dacă nu mai punem la socoteală alte cadouri, suveniruri și dulciuri mai intră pe lista de cumpărături.
Nici pentru părinți situația nu este mai roz: între 12 și 15 lei costă un vin fiert, un ceai sau o cafea ajung la circa 9 lei, un hot dog secuiesc 32 de lei, 15 lei 200 de grame de sarmale sau 200 de grame de cartofi prăjiți, o pizza de 450 de grame costă 38 de lei, 20 de lei un gulaș de vită sau o ciorbă de burtă.
Langoșul costă 20 de lei la târg, cel puțin triplu față de prețul obișnuit. Comercianții au încercat să explice prețurile mari prin faptul că municipalitatea le percepe o chirie mare, potrivit Adevarul.
Târgul de Crăciun a fost deschis pe 18 noiembrie, în Piața Unirii din Cluj și va fi deschis până în data de 31 decembrie.
Citiți și: Cât costă să-ţi faci o fotografie cu Moş Crăciun în marile târguri ale României