Alimentele s-au scumpit alarmant în Europa în ultimul an, iar Guvernele europene încearcă tot felul de soluții în cea mai aprigă luptă pe tema costurilor alimentelor din ultimii 50 de ani. S-a recurs inclusiv la controlul prețurilor în încercarea de a ajuta persoanele vulnerabile să facă față cheltuielilor legate de costului vieții. În unele țări s-au recurs la plafonarea prețurilor pentru a face față creșterii costurilor alimentelor.
Citește și: Pensii 2023. Anunţul zilei pentru milioane de seniori care aşteaptă banii în iunie. Atenţie la taloanele mov
Mai multe țări din Europa Centrală, cum ar fi Ungaria și Croația, au luat măsuri de plafonare a costului produselor de bază pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, care tind să cheltuiască o mai mare parte din venituri pe alimente, potrivit ziare.com.
Și Grecia a limitat prețurile prin plafonarea marjelor de profit ale comercianților cu amănuntul la alimente și alte produse de bază.
Franța a recurs la ”coșul anti-inflație”. În urma unui acord cu supermarketurile, s-a stabilit comercializarea unor produse de bază la cel mai mic preț posibil.
Spania a redus TVA la alimente. În România s-a vorbit despre plafonarea prețurilor la alimentele de bază, însă nu s-a luat nicio măsură concretă. Doar prețul laptelui a fost plafonat, printr-un acord între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului laptelui proaspăt de consum.
Citește și: Bugetul Rabla se epuizează repede. Ce fonduri mai sunt disponibile pentru persoane fizice și juridice
„Nu cred că prin plafonarea prețurilor putem obține efecte pozitive. Marea problemă, în România, este inflația generată de costurile cu utilitățile, energie și gaze în principal, care reprezintă peste 70% din cauzele creșterilor de prețuri de la noi.
Noi, anul trecut, le-am scumpit cu cea mai ridicată rată din UE la gaze și cu a treia creștere procentuală la energie electrică deși ne producem mare parte din necesar cu companii de stat, din resurse proprii.
Altfel spus, ne-am crescut singuri prețurile, ne-am tăiat craca de sub picioare din punct de vedere economic în loc să încercăm să protejăm populația și mediul de afaceri local prin menținerea unor prețuri competitive la energie și gaze”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu a declarat pentru Ziare.com.