Preţurile alimentelor vor rămâne stabile în următorii zece ani

Creșterea productivității în sectorul agricol și extinderea suprafețelor cultivate cu produse agricole în următorul deceniu vor face față majorării cererii pentru alimente, ceea ce va duce la stabilizarea prețurilor și la o perioadă mai calmă pe piețele agricole, au apreciat, luni, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), informează Reuters.
Filip Stan
04 iul. 2016, 16:22
Preţurile alimentelor vor rămâne stabile în următorii zece ani

În raportul lor anual privind perspectivele sectorului agricol, FAO și OECD susțin că, până în 2025, consumul de alimente va fi temperat de o creștere economică moderată, încetinirea ritmului de creștere a populației, precum și de o tendință a gospodăriilor de a aloca venituri suplimentare pentru produse non-alimentare, inclusiv în țările în curs de dezvoltare, scrie Agerpres.

Noile prognoze pe zece ani ale FAO și OECD întăresc punctul de vedere, potrivit căruia materiile prime agricole au pus capăt unei perioade de volatilitate crescută, provocată de creșteri de prețuri și probleme de aprovizionare în 2007 — 2008, în condițiile în care încetinirea ritmului de creștere a economiei mondiale duce la reducerea cererii, iar producția solidă duce la acumularea de stocuri de materii prime agricole.

„În condițiile în care ritmurile de creștere a ofertei și cererii sunt relativ egale, prețurile reale la produse agricole sunt preconizate să rămână relativ stabile. Creșterea cererii de alimente este preconizată să fie acoperită prin câștiguri de productivitate, cu modificări modeste ale suprafețelor cultivabile și șeptelurilor”, susțin FAO și OECD.

Ca urmare a îmbunătățirii productivității, numărul persoanelor subnutrite din întreaga lume va scădea de la 800 de milioane, în prezent, sau 11% din populația mondială, până la 650 de milioane, sau 8% din populația globului.

Potrivit FAO și OECD, țările în curs de dezvoltare, la fel ca și statele dezvoltate, vor înregistra o creștere mai mare a consumului de zahăr, uleiuri și grăsimi decât cea consemnată de cereale și proteine, pe măsură ce oamenii vor consuma mai multe alimente procesate. De asemenea, în economiile în curs de dezvoltare va continua tranziția cererii spre proteine animale, de genul carne, pește și produse lactate, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru nutrețuri comparativ cu grâu și orez.

Exporturile agricole vor fi dominate în continuare de un grup mic de țări, mai multe materii prime urmând să fie dependente de o singură țară pentru mai mult de 40% din fluxurile de export în 2025, precum Brazilia pentru zahăr și soia boabe susțin FAO și OECD.

Citeşte şi Dacian Cioloş: Propunem scăderea TVA la 9%, de la 1 august, pentru lucrările agricole şi pentru îngrăşăminte

 

DailyBusiness
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai mari
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Angela Merkel justifică politicile energetice și deciziile legate de NATO
MediaFlux
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”