Preţurile apartamentelor au crescut enorm într-o singură lună. Cu toate acestea, potrivit cifrelor de la Cadastru, în martie, s-au vândut peste 60.000 de imobile.
Citeşte şi Care sunt actele necesare pentru obținerea unui credit Noua Casă
”Luna martie a fost cea mai buna luna din ultimul timp. Avem peste 60. 000 de imobile vândute. Este cred un record al ultimelor luni. Încheierea mai multor tranzacții duce implicit la o creștere a prețurilor”, a spus Daniel Crainic, directorul de marketing al unui site de anunţuri imobiliare, potrivit Antena3.
Cele mai scumpe apartamente sunt în Cluj-Napoca, acolo unde metrul pătrat a ajuns la aproape 1.900 de euro. În Bucureşti metrul pătrat este peste 1.400 de euro.
Potrivit specialiştilor din domeniu, de vină pentru aceste scumpiri ar fi evoluţia cursului valutar, dar şi scumpirea materialelor de construcţii.
Cu toate acestea, numărul tranzacţiilor a crescut cu 25% faţă de luna precedentă şi cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
”Chiar daca la nivelul cursului poate vedem ca oscilaţiile sunt mici cand vorbim de achizitia unui apartament de 100.000 de euro se simt aceste diferenţe. Foarte multi cumparatori dispun de economii, ei sau familiile lor lărgite si apelează la împrumuturi şi folosesc această tranzacţie cash ca un instrument suplimentar de negociere”, adaugă Daniel Crainic.
La polul opus se află Timişoara, Constanţa şi Braşov. În aceste mari oraşe preţurile apartamentelor au rămas neschimbate.
Programul „Noua Casă” 2021 a început vineri, 26 martie. Pe parcursul anului 2020, statul a acordat 11.885 de garanții, în valoare totalã de 1,36 miliarde lei și 3.359 promisiuni de garantare, în valoare totalã de 0,45 miliarde lei.
„Guvernul României a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediția 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, iar prin Ordinul nr.441 din 24.03.2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.
În paralel cu procesul legislativ, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanțiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent. Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor, urmând ca aplicația informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. De mâine finanțatorii primesc dosare pentru noul Program”, precizează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, potrivit unui comunicat de presă.
Noul program diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:
– cu un preț de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.
– cu un preț cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.
Programul permite şi achiziționarea unei proprietăți cu o valoare ce depăşeşte 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Florin Cîţu spune că acesta este un program important, ultimul an din acest program 2017 – 2021, unde există un plafon de 1,5 miliarde de lei.