Prețurile apartamentelor vor scădea cu 50% în ultimii doi ani, conform economistului Radu Georgescu. Acesta consideră că prețurile din țara noastră sunt mult prea mari și că au crescut exagerat în ultimii 20 de ani, raportat la salariu.
Deși mulți analiști sunt de părere că prețurile la apartamente vor crește în România, economistul Radu Georgescu este de părere că apartamentele sunt exagerat de scumpe și că prețurile vor fi mult mai mici în viitor.
„Sunt unii care îmi spun că apartamentele din Romania sunt ieftine. Eu cred că sunt exagerat de scumpe. Alții îmi spun că preturile la apartamente vor crește. Eu cred că în următorii 2 ani vor scădea cu până la 50%”, a precizat Radu Georgescu.
În anul 2000, economistul și-a cumpărat un apartament cu două camere în cartierul bucureștean Drumul Taberei cu doar 6.000 de dolari, în contextul în care salariul său era de 500 de dolari. Astfel, acesta a avut nevoie de numai douăsprezece salarii pentru a achiziționa un apartament, în acest moment diferența fiind mult mai mare.
„Eram contabil junior într-o multinațională și aveam salariul de 500 de dolari. Deci un apartament de 2 camere reprezenta salariul pe 1 an al unui contabil junior”, a susținut economistul.
Apartamentul lui Radu Georgescu a ajuns să coste 100.000 de euro în acest moment, adică salariul pe 10 ani al unui contabil junior, estimat de economist la 800-900 de euro. În acest context, prețul este unul foarte piperat, deși mulți nu consideră asta.
„Acum, același apartament costa 100.000 euro, adică salariul pe 10 ani al unui contabil junior. Cum poți să spui că apartamentele în România sunt ieftine? Ce matematică este asta? În anul 2005, băncile au descoperit oul de aur” se numește creditul ipotecar.
Băncile au început să spună: Ai economisit 2.000- 3.000 euro? Nicio problemă. Îți dăm noi un credit de 30.000 euro și îl plătești în 30 de ani. Wow. Perfect. Luăm credit”, a continuat economistul.
Acest credit imobiliar, consideră economistul, este în beneficiul băncilor care încasează dobânzi foarte mari pentru creditele ipotecare.
„Ceea ce nu au spus însă băncile este că în 30 de ani plătești către bancă dobânzi de 60.000 euro. Adică dublu față de prețul acelui apartament. În 2006 prețul apartamentului meu de 6.000 de dolari a devenit 40.000 euro. Magie? Nu. Doar credit ipotecar pe care trebuie să-l plătești băncii”, a precizat Radu Georgescu.
Radu Georgescu susține că sectorul imobiliar s-a blocat și că este doar o bulă susținută de tinerii care își fac credite pentru a-și cumpăra primul apartament.
„Sectorul imobiliar are la bază tinerii care își cumpără prima data o locuință. Aceștia fac credite pentru locuințe. Banii proveniți din credite umflă bula imobiliară și cresc prețurile la apartamente”, explică economistul.
În 2008 soldul creditelor imobiliare era de 20 miliarde lei. „Acum bolovanul este de 5 ori mai mare, 110 miliarde lei”, arată el.
De asemenea, economistul a precizat că primele 5 bănci au pus stop la creditele pentru dezvoltatorii imobiliari și că sunt scadente 30 de miliarde de lei reprezentând credite din sectorul de construcții.
„Acest lucru a dus la punctul 4: băncile nu mai acorda credite pentru dezvoltatorii imobiliari. Primele 5 bănci au spus stop la creditele pentru dezvoltatorii imobilari. Dacă pică sectorul imobiliar, băncile vor avea mari probleme: 40% din sectorul bancar reprezintă credite imobiliare către persoane fizice și companii”, arată Radu Georgescu