Preţurile apartamentelor noi s-au prăbuşit mai mult ca la cele vechi. Vezi harta preţurilor în ţară

Într-un an care a debutat cu discuții febrile legate de transformarea programului Prima Casă în „Noua Casă”, era de așteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condițiile în care programul guvernamental a rămas deschis și pentru cumpărătorii de locuințe vechi, o analiză realizată de imobiliare.ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situație diametral opusă.
Iulian Tudor
10 dec. 2013, 10:36
Preţurile apartamentelor noi s-au prăbuşit mai mult ca la cele vechi. Vezi harta preţurilor în ţară

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în ultimele 12 luni, unitățile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile orașe, cu un prag maxim de 15% (în Brașov); spre comparație, marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iași). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al prețului, diferența față de cele vechi fiind foarte mult redusă.

București, minus 9,5% la apartamente noi

În Capitală, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a scăzut cu 7,6% în decurs de 12 luni, de la 1.142 de euro pe metru pătrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, până la 1.055 de euro pe metru pătrat, în 2013. Ultima lună de toamnă din acest an a adus un recul de 0,8% față de cea precedentă, de la un nivel de 1.063 de euro pe metru pătrat. Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi; acestea au ajuns la un preț mediu de 1.165 de euro pe metru pătrat, față de 1.288 euro pe metru pătrat, în aceeași perioadă a anului trecut. Locuințele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 de euro, până la 998 de euro pe metru pătrat.

Brașov, scăderi de 4,8%

În orașul de la poalele Tâmpei, apartamentele s-au depreciat cu 4,8% în decurs de 12 luni, de la 859 de euro pe metru pătrat, până la 818 euro pe metru pătrat. În noiembrie 2013 a avut loc un declin de 0,7% față de nivelul de 824 de euro atins în octombrie. Brașovul este orașul cu cele mai mari scăderi de preț pe segmentul apartamentelor noi: din iarna lui 2012 până acum, pretențiile dezvoltatorilor au scăzut cu o marjă-record de 15,1%, de la 950 de euro, până la 807 euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi, însă, au consemnat o scădere mult mai temperată, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru pătrat, până la 822 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca, scăderi nesemnificative

În Capitala Transilvaniei, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat cu 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 euro, până la 905 euro pe metru pătrat util; luna noiembrie 2013 a marcat o scumpire ușoară, de 0,1%, de la valoarea de 904 euro consemnată în octombrie. În mod interesant, prețul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraș este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 de euro pe metru pătrat, după un plus de 1,6% consemnat în noiembrie față de octombrie. Pe de altă parte, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat chiar în perioada menționată: în prezent, aceștia solicită, în medie, 977 de euro pe metru pătrat, cu 0,5% peste nivelul de 972 de euro pe metru pătrat atins anul trecut.

Constanța, 880 de euro metrul pătrat de apartament nou

În orașul de la malul mării, Indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la o valoare de 847 de euro pe metru pătrat, cu 3% mai puțin decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 873 de euro pe metru pătrat. Acum, locuințele noi sunt cu 1,1% mai scumpe decât în 2012: prețul mediu cerut de dezvoltatori se situează la 881 de euro pe metru pătrat, față de 871 de euro pe metru pătrat, după un avans lunar de 1,4% consemnat în noiembrie 2013. La polul opus, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 4,1% în 12 luni, de la 874 de euro, până la 838 de euro pe metru pătrat.

Apartamentele în Iaşi au ajuns la 777 de euro metrul pătrat 

În capitala Moldovei, apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit cu 5,9% în ultimul an, de la 826 de euro pe metru pătrat util, la 777 de euro pe metru pătrat. Luna noiembrie indică un declin de 1,4% față de valoarea de 788 de euro pe metru pătrat înregistrată în octombrie. Iașiul deține recordul ieftinirilor pe segmentul locuințelor construite înainte de 1990; acestea costă azi, în medie, 747 de euro pe metru pătrat, cu 6,6% sub nivelul de 800 de euro valabil cu un an în urmă. Unitățile locative nou-construite au consemnat un declin de 3,2% în aceeași perioadă, de la 875 la 847 de euro pe metru pătrat.

Timișoara, creşteri de preţuri la apartamente

Orașul din vestul țării este singurul dintre marile centre urbane analizate în care prețul mediu cerut pentru locuințele vechi și noi a crescut în ultimul an. Indicele Imobiliare.ro se situează acum la un nivel de 785 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai mult decât valoarea de 777 de euro pe metru pătrat, consemnată la începutul iernii trecute. În noiembrie a avut loc o scădere de 1,6%, de la 798 de euro pe metru pătrat, în octombrie. În ultimele 12 luni, doar vânzătorii de apartamente noi și-au diminuat pretențiile, cu o marjă de 6,1%, de la 876 de euro, la 823 de euro pe metru pătrat. În schimb, locuințele vechi s-au scumpit cu 2,2%, de la 762 de euro, la 779 de euro pe metru pătrat.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Limita de vârstă maximă stabilită pentru șoferi
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Românii care nu au voie să conducă. Legea este fără dubii
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe