Preţurile apartamentelor situate în blocuri vechi se vor prăbuşi. Care este motivul?

În ultimii ani, atât în perioada de boom a pieței, cât și pe parcursul perioadei de recesiune, apartamentele vechi au fost, de departe, "vedetele" tranzacțiilor cu locuințe. Piața se pregătește însă de o schimbare de paradigmă – aceasta a fost concluzia Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), organizat de Imobiliare.ro.
Iulian Tudor
31 oct. 2016, 09:50
Preţurile apartamentelor situate în blocuri vechi se vor prăbuşi. Care este motivul?

Potrivit datelor Imobiliare.ro, ponderea în creștere a segmentului rezidențial nou reiese în mod limpede dintr-o analiză comparativă a ofertei și cererii existente pe piața apartamentelor. Astfel, la nivelul anului 2016, în categoria locuințelor nou-construite se încadrează 59% dintre anunțurile cu prețuri mai mici de 40.000 de euro, 46% dintre cele cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, 41% dintre proprietățile de la 60.000 la 80.000 de euro, 55% dintre cele de la 80.000 la 100.000 de euro și 69% dintre unitățile locative listate de la 100.000 de euro în sus.

Citeşte şi Cele mai mari 3 bănci de la noi au 3.000 de apartamente şi case la vânzare

Această structură indică o schimbare radicală față de anul 2012, când noi erau 24% dintre apartamentele de până la 40.000 de euro, 19% dintre cele cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, 17% dintre locuințele cu prețuri de la 60.000 la 80.000 de euro, 25% dintre cele care se încadrau între 80.000 și 100.000 de euro și 46% dintre ofertele de 100.000 de euro și peste.

Creșterea popularității apartamentelor noi este evidentă din perspectiva cererii. Acest tip de locuințe sunt căutate de 57% dintre potențialii cumpărători cu bugete mai mici de 40.000 de euro, de 42% dintre cei dispuși să plătească între 40.000 și 60.000 de euro, de 39% dintre clienții cu 60.000-80.000 de euro, de 52% dintre cei cu 80.000-100.000 de euro și de 64% dintre cei cu bugete de 100.000 de euro și peste.

Spre comparație, în anul 2012, ansamblurile rezidențiale noi erau căutate de 30% dintre clienții dispuși să plătească până la 40.000 de euro, de 24% dintre cei cu un buget de 40.000-60.000 de euro, de 20% dintre aceia care și-ar fi permis o casă de 60.000-80.000 de euro, de 32% dintre cumpărătorii care s-ar fi încadrat în intervalul 80.000-100.000 de euro și de 48% dintre cei care aveau 100.000 de euro sau mai mult pentru achiziția unui apartament.

Concurența directă între nou și vechi – până când?

În ciuda creșterii ofertei, dar și a cererii pentru locuințe noi, piața rezidențială autohtonă face încă obiectul unei anomalii, reprezentată de diferența foarte mică de preț între segmentul rezidențial nou și cel vechi. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la finele lunii septembrie, suma medie solicitată pentru un apartament vechi la nivel național era de 1.062 de euro pe metru pătrat, față de 1.201 de euro pe metru pătrat util, la cât ajungea o unitate locativă nou-construită. Andreea Comșa, managing director al companiei de consultanță Premier Estate Management, consideră însă că această anomalie se va regla în perioada următoare, atât prin ieftinirea locuințelor vechi, cât și prin majorarea, în timp, a prețurilor solicitate pentru cele noi.

În opinia sa, o schimbare importantă în piață o să fie reprezentată, în anii următori, de apariția proiectelor pentru clasa medie și pentru cei cu venituri medii spre superioare. Asta în condițiile în care, în ultimii ani, rezidențialul nou autohton a fost împărțit, în esență, între proiecte low-cost – încadrabile în programul Prima Casă și concurând direct cu blocurile vechi – și ansambluri rezidențiale de lux, accesibile unui număr limitat de potențiali cumpărători.

Crește cererea pentru apartamente mai scumpe

O intensificare a interesului pentru locuințe mai scumpe de Prima Casă se simte deja. Potrivit reprezentantei Premier Estate, în această toamnă (în lunile septembrie și octombrie) a avut loc o creștere sensibilă a cererii pentru apartamente de peste 100.000 de euro – fapt concretizat și în tranzacții. Acest lucru indică o revenire clară a apetitului pentru achiziții, inclusiv pe acest palier mai ridicat de preț. „Ne uităm la o piață dispusă să investească mai mult pentru un confort sporit”, punctează aceasta.

Citeşte şi Apartamentele vechi, mai scumpe decât cele noi în Bucureşti, dar mai ieftine în provincie

În acest context, Elena Butucea, reprezentând ansamblul rezidențial City Point, din nordul Capitalei, este de părere că dezvoltatorii de locuințe noi nu ar trebui să se bazeze pe programul Prima Casă – concentrându-se astfel pe construcția de ansambluri rezidențiale „de masă”. Asta pentru că așteptările potențialilor cumpărători au crescut, aceștia punând tot mai mult accent pe calitate și pe acele detalii care fac diferența.

În ceea ce privește perspectivele de viitor ale pieței rezidențiale noi, participanții la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) se arată optimiști, chiar după recentele provocări din domeniul creditării. „Efectele dării în plată au trecut și ne așteptăm ca și băncile să revină la avansuri mai convenabile”, subliniază Andreea Comșa. „Piața imobiliară se dezvoltă în contextul mai larg al economiei țării. Sunt semne că piața crește, la fel ca și ponderea locuințelor noi în fondul locativ. Cred că, în condiții normale de piață, lucrurile vor merge mai bine”, conchide Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce diferență este între PAL și MDF, de fapt. Detaliul pe care trebuie să-l știi când cumperi mobilă pentru bucătărie sau sufragerie
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Mulți români nu-și vor mai permite așa ceva. Prețul produsului va exploda
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns