Anul 2022 a fost marcat de scumpiri pe absolut toate segmentele, iar în ceea ce privește piața imobiliară prețurile au explodat. Numai în ultimul an prețul pentru chirie, de exemplu, a suferit majorări de aproximativ 8,7% în marile orașe ale țării. Conform unei anelize realizate de platforma Imobiliare.ro, observăm că evoluția prețurilor a fost sensibil diferită în funcție de oraș și de tipul apartamentelor. De exemplu, în piața veche a putut fi remarcată o creștere de 7,7%, în timp ce în piața nouă evoluția a fost puțin mai lentă, cu doar 7,2%. Cele mai scumpe orașe din România sunt Cluj-Napoca și București.
„Prețurile cerute pe apartamentele date spre închiriere au crescut în ultimul an din cauza presiunii venite din creșterea cererii. Ne așteptăm la chirii mai scumpe în orașele mari din țară și în 2023 sub impactul inflației, dar și a modificărilor fiscale. Clujul rămâne orașul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici, în vreme ce Capitala își menține supremația la apartamentele de mari dimensiuni. Timișoara rămâne cel mai accesibil centru regional și pe segmentul chiriilor, raportat la puterea de cumpărare versus costul locuirii”, explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.
Prețurile au evoluat diferit în funcție de orașul la care ne referim. Cluj- Napoca rămâne „campionul” scumpirilor. Numai în anul 2022 pentru închirierea unei garsoniere prețul a crescut cu 12,2%, crescând de la 250 de euro la 300 de euro pe lună, în medie. Și pentru apartamentele de două camere prețul s-a modificat semnificativ, fiind remarcată o creștere de aproximativ 13,3%, de la 399 de euro la aproximativ 450 de euro pe lună. Și apartamentele de 3 camere au ajuns să coste o avere, dacă în 2021 un astfel de apartament se închiria cu 470 de euro, la finalul lui 2022 prețul ajunsese la 550 de euro, adică o majorare de nu mai puțin de 14,7%.
Pe locul al 2-lea al clasamentului nostru se situază Bucureștiul. Și aici au fost înregistrate scumpiri semnificative, de exemplu, o garsonieră a ajuns să coste aproximativ 300 de euro, majorarea fiind de 9,2% față de anul 2021. Și apartamentele cu două camere aveau prețuri mai mari la finalul anului 2022, În medie, pentru închirierea unui astfel de apartament în Capitală, românii trebuie să scoată din portofel aproximativ 450 de euro în fiecare lună, creșterea fiind una de 6,7%. Pentru o familie mai numeroasă, care necesită un apartament cu 3 camere, prețul de închiriere se ridică la aproximativ 600 de euro, fiind consemnată o majorate de 6,9 procente față de anul 2021.
Și în restul orașelor din țară au fost înregistrate creșteri semnificative ale prețului în ceea ce privește chiria. Din nefericire, perspectivele pentru anul 2023 sunt la fel de sumbre, din moment ce inflața este încă în floare, iar scumpirile sunt la ordinea zilei, indiferent de ce segmente de produse sau servicii vorbim. La finalul anului 2022 prețurile pentru închirerea unei locuințe arătau în felul următor:
Timișoara
Iași
Brașov
Constanța