Prețurile au explodat în piețele din România. Românii spun că verdețurile au ajuns trufandale în această perioadă. Din cauza prețurilor mari, ridichiile, salata verde și ceapa verde se numără printre produsele de pe tarabe pe care mulți au ajuns doar să le admire.
Dacă pe vremuri oamenii preferau să meargă la piață pentru a cumpăra produse românești ieftine și sănătoase, acum mulți doar se plimbă pe lângă tarabe. Verdețurile românești au devenit adevărate trufandale, iar cei care ar fi vrut să cumpere renunță când văd cât costă.
Deși nici așa românii nu-și permit să cumpere, comercianții de la tarabe spun că sunt nevoiți să mărească prețurile pentru că și costurile de producție sunt tot mai mari.
”Toate prețurile au crescut și nu e chiar așa de ușor să produci foarte ieftin, că nu se mai poate. Noi zicem, dar în fiecare zi prețurile cresc și nouă, la fel, ne cresc prețurile”, a declarat un agricultor, potrivit România TV.
În sezonul rece, cheltuielile pentru cultivarea legumelor în solarii sau sere încălzite sunt tot mai mari, comercianții fiind și ei nevoiți să crească prețurile produselor. Astfel că, mulți români nu se mai încumetă să-și umple sacoșile cu produse de la piață.
Potrivit unui anunț făcut de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimente și Agricultură (FAO), indicele global al prețurilor la alimente a cunoscut o creștere semnificativă luna trecută, ajungând la cel mai înalt nivel din aprilie 2023 până în prezent.
Indicele lunar publicat de FAO, cunoscut sub numele de Food Price Index, monitorizează modificările de prețuri la un coș diversificat de produse alimentare de bază: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna octombrie, FAO a raportat o valoare medie a indicelui de 127,4 puncte, marcând o creștere față de luna precedentă, când s-a situat la 124,9 puncte. Exceptând carnea, toate cotațiile au înregistrat creșteri semnificative, unele produse fiind afectate de temeri legate de producție și stocuri globale, potrivit Agerpres.
Printre categoriile de produse care s-au scumpit se află uleiurile vegetale, al căror preț a urcat cu peste 7% în octombrie. De asemenea, prețul zahărului a continuat să crească, dar într-un ritm mai moderat față de luna septembrie, când a înregistrat un avans de 10,4%. În octombrie, creșterea a fost de doar 2,6%, susținută de incertitudinile cu privire la perspectivele producției de zahăr din Brazilia în anul agricol 2024/2025.
Cerealele au avut și ele o creștere de 0,8% față de luna precedentă. Prețul grâului, de exemplu, a fost afectat de condițiile nefavorabile de plantare din emisfera nordică, dar și de introducerea unui prag neoficial asupra exporturilor de grâu din Rusia.
La categoria produselor lactate, s-a observat o creștere a prețurilor de aproape 2%, iar în cazul cărnii, s-a constatat o scădere de 0,3%, în special din cauza declinului prețului cărnii de porc, chiar dacă prețul cărnii de vită a crescut pe fondul cererii internaționale.