Față de prima perioadă a crizei COVID-19, prețurile la motorină și benzină aproape că au atins o majorare de 100%, în doar doi ani de zile. De Paște, tarifele la carburanți s-au menținut la niveluri uriașe, iar combustibilul pentru motoarele diesel a continuat avansul inimaginabil în urmă cu câteva luni, față de benzină.
Față de ultimele săptămâni, benzina a rămas la aproximativ în jurul aceleiași sume pentru un litru, dar mult mai scumpă față de martie, februarie și ianuarie. În schimb, motorina a consemnat un tarif cu 12% mai mare față de benzină, respectiv de aproape 1 leu în plus, în condițiile în care la începutul lui aprilie prețurile erau asemănătoare, ba chiar mai mici în cazul motorinei.
Duminică, în prima zi de Paște, liderul pieței, OMV Petrom, vindea motorina la un preț cu 11,9%, sau 91 bani/l, peste cel al benzinei în stațiile Petrom și cu 11,6%, sau 89 bani/l, în stațiile OMV. Diferența de preț practicată de Lukoil era de 11,3%, sau 86 bani/l, iar cea din stațiile MOL, de 10,3%, sau 80 bani/l.
În UE, producția de benzină este acoperită suficient prin intermediul producătorilor de pe continent. În schimb, în cazul motorinei, peste 50% vine din Rusia. În România, în 2021, 30% din necesarul de motorină a fost adus din Federația Rusă.
În prezent, cea mai ieftină motorină standard poate fi achiziționată în Capitală, la unele stații Lukoil, la un preț de 8,48 lei/l, iar cea mai ieftină benzină, la unele stații Lukoil și Petrom, la un preț de 7,62-7,63 lei/l.
Cea mai scumpă motorină standard poate fi achiziționată la stații OMV, cu 8,7 lei/l, iar cea mai scumpă benzină, la MOL, cu 7,87 lei/l, se arată într-o analiză Profit.ro.
În prezent, MOL vinde motorina premium cu 9,14 lei/l, iar OMV cu 9,18 lei/l. În stațiile Petrom, cele mai numeroase, în schimb, prețul motorinei premium este de 8,9 lei/l, iar în cele Lukoil, 8,84-8,87 lei/l. În ceea ce privește prețul benzinei premium, acesta este de 8,34-8,5 lei/l în stațiile OMV, de 8,36-8,5 lei/l în cele ale MOL, de 8,09-8,14 în stațiile Petrom și de 8,32-8,37 în cele Lukoil.
Pentru restul anului, economiștii anticipează creșteri și mai mari de prețuri la carburanți.