După ce Gazprom a oprit în perioada 31 august – 3 septembrie livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă, miercuri, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat.
La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au urcat joi dimineață cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotaţiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.
Analiștii se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.
„În condiţiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parţial, preţurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua”, a apreciat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.
Preţurile la gaze în Europa sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Săptămâna aceasta, perturbările din aprovizionare s-au intensificat, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.
Preţul ridicat a forţat în ultimul an, închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.